Lekcije za Srbiju sa Nagorno-Karabaha

Prašina se sleže nad spornim regionom Nagorno-Karabaha na Kavkazu.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

21:08

Lekcije za Srbiju sa Nagorno-Karabaha
Foto: EPA-EFE/SIPAN GYULUMYAN / ARMENIAN DEFENSE MINISTRY PRESS OFFICE MANDATORY

Za to vreme pojavljuju se lekcije koje su od presudne važnosti za budući izbor Srbije u geopolitičkom i vojnom partnerstvu, piše za Nju Jurop analitičar Jovan Kovačić.

U tekstu se navodi da analitičari tvrde da je ruski predsednik Vladimir Putin želeo da jermenskom premijeru Nikolu Pašinijanu pokaže lekciju o "udvaranju" Zapadu, pa tako Rusija "nije uspela" da priskoči u pomoć Jermeniji, koja je, za razliku od Azerbejdžana, punopravni član Organizacije za ugovor o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Budući da Srbija ima zamrznuti sukob u svom dvorištu sa Prištinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da je sukob oko Nagorno-Karabaha savršen primer onoga što želi da izbegne.

Vučić je primetio kako se zamrznuti konflikt lako može odmrznuti i pustiti da eksplodira u istinski krvavi sukob i katastrofu, prenosi Nju Jurop.

U tekstu se navodi da Beograd insistira na svom putu ka članstvu u EU i Partnerstvu za mir sa NATO-om, održavajući pritom dobre odnose sa Rusijom, koja je podržala Beograd u Savetu bezbednosti UN kad god se postavilo pitanje Kosova.

Ipak, kako piše Kovačić, tokom proteklih nekoliko meseci postignut je određeni napredak u razgovorima između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom SAD i EU.

"Ono što se dogodilo u Nagorno-Karabahu oštro je upozorenje i Srbiji da se ne može osloniti na Moskvu. Trebalo bi ozbiljno da preispita svoju vojnu politiku “, citira Kovačić analitičara Bena Džuda.

On je, kao i mnogi analitičari, istakao da je svet, izuzev nekoliko izjava, pokazao vrlo malo sklonosti da interveniše.

"Rat u Nagorno-Karabahu i sve njegove geopolitičke spletke i posledice retko se pominju u Briselu, Berlinu, Varšavi ili Londonu. Jednostavno se ne raspravlja o tome zašto Evropa nije planirala da spreči rat u svom susedstvu ili da učestvuje u njenoj rezoluciji “, primetio je Ben Džuda.

"Očigledno je da se u svetu dešava novo deljenje karata i da se na kraju uvek mora računati na sopstvene snage“, rekao je Vučić, podseća Nju Jurop.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: