Policija proučava video osumnjičenog za napad u Parizu

Pariz -- Francuski organi reda proučavaju video snimak koji je načinio osumnjičeni za napad ispred bivšeg sedišta lista "Šarlija Ebdoa" u Parizu, kaže izvor iz policije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Dan Emevil
Foto: Dan Emevil

Pročitajte još:

Napad nožem kod bivše redakcije Šarli ebdoa: Ima ozbiljno povređenih, uhapšene dve osobe VIDEO/FOTO

U videu, koji je pronađen u njegovom mobilnom telefonu, osumnjičeni izgovara da će izvesti čin "otpora" zbog ismejavanja proroka Muhameda u tom satiričnom listu.

Francuski mediji su preneli da je video pronađen u mobilnom telefonu osumnjičenog, ali Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka. Izvor iz policije je potvrdio da organi reda trenutno proučavaju snimak.

U video snimku osumnjičeni se predstavio kao Zehir Hasan Mahmud i rekao da dolazi iz grada Mandi Bahaudin, iz indijske držve provincije Pendžab, prenosi Rojters. Počevši da jeca, on je počeo da recituje poeziju u kojoj se veliča prorok Muhamed.

"Ukoliko zvučim isuviše emotivno, dozvolite mi da vam objasnim: ovde, u Francuskoj, napravljene su karakature proroka Muhameda", rekao je on na urdu jeziku, i najavio da će sprovesti čin "otpora".

Osumnjičeni je ispred bivših kancelarija satiričnog magazina "Šarli Ebdo" izbo dvoje ljudi. Nedugo nakon napada, on je uhapšen, a njegova odeća bila je prekrivena krvlju.

"Šarli Ebdo" se na meti islamističkih militanata našao 2015. godine, a napad je predstavljao osvetu zbog kontroverznih karikatura proroka Muhameda, koje je list prvi put objavio 2006. godine. Za ukupno tri dana, teroristi su tada ubili 17 ljudi, od kojih 12 u oružanom napadu na prostorije "Šarli Ebdoa", gde je u tom trenutku bio u toku sastanak uređivačkog kolegijuma.

Redakcija "Šarli Ebdoa", koja se preselila na tajnu lokaciju pre četiri godine, na meti je pretnji od 2. septembra kada je ponovo objavila karikature proroka Muhameda povodom početka suđenja učesnicima počinioca napada iz 2015. godine.

strana 1 od 604 idi na stranu