Sastanak indijskih i kineskih vojnih zvaničnika o spornoj granici

Zvaničnici indijske i kineske vojske razgovaraju danas o načinima za rešavanje višemesečnih tenzija duž sporne granice u planinskom regionu Ladak.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Detalji razgovora koji se održavaju na kineskoj strani, u oblasti Moldo, nisu poznati, a na sastanku učestvuje i predstavnik indijskog ministarstva spoljnih poslova.

I pored nekoliko rundi razgovora na vojnom, diplomatskom i političkom nivou, uključujući pregovore ; ministara spoljnih poslova i odbrane dveju zemalja u Moskvi ranije ovog meseca, tenzije na granici su i dalje prisutne.

I Indija i Kina su pružile malo informacija, ali mediji dve zemlje su izveštavali o eskalaciji tenzija koje su dramatično promenile odnose dve zemlje.

Do eskalacije je došlo u junu kada je došlo do sukoba među vojnicima koji su koristili kamenice, palice i tukli se međusobno. Tada je poginulo 20 indijskih vojnika. ;Veruje se da je i Kina imala žrtava, ali nije iznela nikakve detalje.

Dve zemlje se poslednjih nedelja međusobno optužuju za slanje vojnika na teritoriju one druge zemlje, a bilo je i ispaljivanja hitaca upozorenja prvi put posle 45 godina, što je izazvalo strah od vojnog sukoba.

Odnosi dve zemlje su često bili zategnuti, delimično i zbog nepostojanja demarkacije granice.

Od rata oko granice 1962. koji se završio primirjem, vojska kontroliše nedefinisana pogranična područja, a dogovoreno je da se međusobno ne napadaju vatrenim oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu