Sukob svetskih supersila - pojavili se snimci, ima više povređenih VIDEO

Najmanje četiri američka vojnika povređena su nakon sukoba s ruskim vojnicima na severoistoku Sirije, javlja Politico.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Ghaith Alsayed
Ilustracija: Depositphotos/Ghaith Alsayed

Pročitajte još:

Osveta Rusije i Sirije - više od 300 ubijenih

"Slučajno" pogodili avion pun putnika - crne kutije otkrile detalje

U šturom nacrtu vojnog saopštenja ne razaznaju se okolnosti incidenta koji se, kako javlja Politico, dogodio ove sedmice.

Vojnici nisu doživeli ozbiljnije povrede, uglavnom se radi o blagim kontuzijama i potresu mozga, navodi se u izveštaju Pentagona.

Potvrda incidenta stiže nakon što su se ranije u sredu na Tviteru pojavili snimci bliskog susreta američkih i ruskih snaga na kojima se vidi kako se vozilo, koje navodno pripada ruskoj strani, zaleće u američko, a sve pritom u niskom letu nadgleda jedan ruski helikopter.

U Pentagonu nisu potvrdili autentičnost tih snimaka, ali u nacrtu svog saopštenja potvrđuju da je došlo do namernog zabijanja ruskog u vozilo koje pripada 'koaliciji', tj. američkim i savezničkim snagama u Siriji.

"Više ruskih vozila na nesiguran je način krenulo u poteru za američkima", navode u američkom ministarstvu obrane.

Iako je Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije, tamo se i dalje nalazi oko 500 vojnika, većinom na severoistoku države.

Oni se tu zajedno s protivnicima režima Bašara al-Asada bore s ostacima Islamske države, a iako u relativnoj blizini operišu i ruske snage, koje su u savezu s Asadom, do sad se uvek pazilo da ne dolazi do bliskih susreta pripadnika vojski svetskih supersila.

Kako primećuje Politico, Rusi su u proteklih nekoliko meseci počeli sve više da prodiru na teren koji su prethodno kontrolisali Amerikanci, nastojeći ih tako do kraja izguraju iz te države.

Iako je do sad bilo manjih incidenata, oni su bili izrazito retki, a samo jedan je bio nasilan.

Reč je o višesatnoj bici do koje je došlo 2018. godine, a u kojoj su američki komandosi ubili do 200 pripadnika Asadovih snaga i ruskih plaćenika iz privatne kompanije Vagner grup.

strana 1 od 580 idi na stranu