Lavrov: Stejt department me je obavestio

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio da ga je prvi zamenik američkog državnog sekretara informisao o sastanku koji je imao sa Svetlanom Tihanovskom.

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2020.

07:10

Lavrov: Stejt department me je obavestio
Tanjug/Maria Zakharova via AP

"Rekao mi je da to bio koristan sastanak i da SAD vide mogućnost da Koordinacioni savet na čijem je čelu Tihanovska uskoro počne dijalog sa beloruskim rukovodstvom. Odgovorio sam da Rusija smatra da je važno da se Belorusiji pruži prilika da samostalno odluči ko će učestvovati u nacionalnom dijalogu", rekao je Lavrov za ruski TV kanal 1, prenosi Tass.

Lavrov je skrenuo pažnju na činjenicu da se malo zna o legitimitetu opozicionog Koordinacionog saveta.

"Mnogi od članova su post factum saznali da su uključeni u Savet, a da pre toga niko nije ni razgovarao s njima. Nije mali broj onih koji su saopštili da se povlače iz tog tela. Voleli bismo da znamo šta su politički kriterijumi kojima će se Koordinacioni savet rukovoditi", rekao je ruski ministar spoljnih poslova i istakao da ima oprečne informacije o političkoj platformi Koordinacionog saveta.

"Na sajtu Tihanovske su objavljeni veoma oprečni ciljevi, a onda su u jednom trunutku, uklonjeni. Osim toga, neki od članova su pisali i o tome kako vide odnose s Rusijom", rekao je Lavrov.

Dok opozicioni Koordinacioni savet poziva na nastavak demonstracija, beloruske vlasti ponavljaju da su protesti nezakoniti i da se moraju okončati.

Tihanovska je na nedavno održanim predsedničkim izborima bila protivkandidat Lukašenku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: