Poplave u Severnoj Koreji uzrokovale štetu u nuklearnom postrojenju?

Satelitski snimci pokazuju da su poplave u Severnoj Koreji možda uzrokovale štete na crevima za ispumpavanje vode iz najvećeg nuklearnog postrojenja.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: EPA/  DIGITALGLOBE/HO
Ilustracija: EPA/ DIGITALGLOBE/HO

Ovo je saopštila isstraživačka organizacija "38 Sjever" koja nadzire Severnu Koreju.

Analitičari organizacije ističu da satelitski snimci iz perioda između 6. i 11. avgusta pokazuju koliko su rashladni sistemi nuklearnog reaktora u istraživačkom centru "Jongbjon" neotporni na loše vremenske uslove.

Korejsko poluostrvo zahvatio je jedan od najdužih kišnih perioda u novijoj istoriji, a poplave i klizišta uzrokovali su štetu i smrtne slučajeve u Severnoj i Južnoj Koreji.

Postrojenje "Jongbjon" nalazi se na obali reke Kurjong, oko 100 kilometara severno od Pjongjanga. U tom postrojenju su nuklearni reaktori, postrojenje za preradu goriva i obogaćivanje uranijuma.

U izvještaju grupacije ističe se da sve ukazuje na to da reaktor snage 5 MW za koji se veruje da proizvodi obogaćeni uranijum ne radi već određeno vreme, te da nije u funkciji ni "eksperimentalni reaktor za laku vodu" i da će zbog poplave najverovatnije biti ugašen.

"Šteta na pumpama i ispumpavanju unutar skladišta predstavlja najveću pretnju po reaktore. Ukoliko reaktori rade, ako ne mogu da se ohlade, onda moraju da budu ugašeni", navodi se u izveštaju.

Severnokorejski mediji nisu pominjali štetu na postrojenju, ali su tokom sedmice objavili da su lideri posetili ugrožena područja.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše izveštaj američke istraživačke organizacije, ali je navelo da uvijek prati događaje vezane za severnokorejski nuklearni i raketni program, te da održava blisku saradnju sa američkom administracijom, prenosi "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu