Trka u naoružanju između tri svetske sile; Tramp: Želim da izbegnem

Predsednik Donald Tramp rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u četvrtak da želi da izbegne skupu oružanu trku sa Rusijom i Kinom, prenosi Rojters.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2020.

22:30

Trka u naoružanju između tri svetske sile; Tramp: Želim da izbegnem
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Tramp je rekao i da se nada da će biti napretka u pregovorima o kontroli naoružanja, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Tramp je ponovio da se nada da će biti izbegnuta skupa oružana trka između tri zemlje - Kine, Rusije i Sjedinjenih Država - i da se unapred raduje napretku u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču", rekao je portparol Džad Dir.

Dvojica lidera su takođe razgovarala o iranskom programu za nuklearno naoružanje, navodi se u saopštenju Kremlja o telefonskom razgovoru Trampa i Putina, prenosi Glas Amerike.

"Obe strane naglasile su da su potrebni zajednički napori da se održi regionalna stabilnost i globalni režim za sprečavanje širenja nuklearnog oružja", ističe se u saopštenju.

Bela kuća nije pominjala Iran, već je navela da su Tramp i Putin razgovarali o načinima da se savlada pandemija koronavirusa dok se nastavlja otvaranje globalnih ekonomija.

Amerika smatra da bi Kina, kao sve veća nuklearna sila, trebalo da se pridruži njenom novom sporazumu sa Rusijom. Međutim, ruski i američki arsenali daleku nadmašuju kineski od, kako se procenjuje, 300 bojevih glava.

Visoki kineski diplomata rekao je ranije ovog meseca da bi Kina bila spremna da razgovara o kontroli naoružanja sa SAD i Rusijom, ali samo ako bi Vašington bio spreman da smanji svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, koji je oko 20 puta manji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: