"Odnosi Irana i Iraka neće biti uzdrmani"

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif izjavio je danas u Iraku da odnosi dve zemlje neće biti uzdrmani.

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2020.

17:58

EPA-EFE/ IRAQI PRESIDENT OFFICE HANDOUT

Narušavanja odnosa nije bilo uprkos ubistvu iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu.

Zarif je došao u Bagdad uoči posete premijera Iraka Mustafe Al-Kadimija Saudijskoj Arabiji, najvećem regionalnom rivalu Teherana.

Nekoliko sati pošto je Zarif sleteo u Bagdad, tri projektila pala su blizu Ambasade SAD u bezbednoj "Zelenoj zoni", a povređenih nije bilo, rekla su dva bezbednosna zvaničnika. U Zelenoj zoni se nalaze sedište iračke vlade i brojne ambasade.

Poseta Zarifa Iraku prva je otkako su SAD u napadu bespilotnom letelicom u januaru ubile visokog iranskog zvaničnika Kasema Solejmanija kod bagdadskog aerodroma.

Zarif je došao u Irak u vreme kada se vlada u Bagdadu sukobljava s oružanim formacijama koje imaju podršku Teherana, od kojih je neke sve teže kontrolisati bez Solejmanija i iranskog zvaničnika Abu Mahdija Al-Muhandisa, takođe ubijenog u američkom napadu u januaru.

Po dolasku u Bagdad, Zarif je obišao mesto na kojem je ubijen Solejmani, čiju je smrt opisao kao "veliki gubitak" u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Zarif je danas razgovarao s premijerom Al-Kadimijem, dan pre njegovog odlaska u Rijad, odakle će u utorak produžiti za Teheran.

Tokom sastanka sa Zarifom, Al-Kadimi je na Tviteru naveo da Irak "nastoji da održi svoju izbalansiranu i pozitivnu ulogu u stvaranju mira i napretka u regionu".

Zarif se sastao i sa šefom iračke diplomatije Fuadom Huseinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: