Bolsonaro rekao "ne"

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro uložio je veto na plan podrške izrazito ranjivim autohtonim plemenskim zajednicama koje tvrde da im preti potpuno istrebljenje

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

09:43

Bolsonaro rekao
Foto: Tanjug/AP Photo/Andre Borges

Tako prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Bolsonaro je uložio veto na odredbe zakona koji obavezuje vladu da usred pandemije kovid 19 osigura zajednicama starosedelaca pitku vodu, dezinfikaciona sredstva i bolničke krevete kao i na finansiranje lokalnih uprava s hitnim planovima za autohtone zajednice, javlja Rojters.

Kancelarija brazilskog predsednika je u sredu saopštila da su odredbe zakona, koje je odobrio Kongres, "protiv javnog interesa" i "neustavne" jer nameću troškove saveznoj vladi bez novih izvora prihoda.

Starosedelačko stanovništvo Brazila od oko 850.000 osetljivije je na kovid 19, jer živi u udaljenim područjima s malim pristupom zdravstvenim sistemima i zato što njihov način života isključuje fizičku distancu.

Bolsonaro je stavio veto na 16 delova zakona o naporima na rešavanju opasnosti od korona virusa za autohtono stanovništvo Brazila, ali su i dalje dopuštene odredbe o odgovarajućem testiranju, hitnim uslugama i medicinskoj opremi.

Predsednik je takođe stavio veto na odredbe koje će im pružiti više informacija o korona virusu, uključujući i veći pristup internetu.

"Veto poriče minimum koji je potreban za opstanak ovih zajednica", navodi se u saopštenju brazilske starosedelačke organizacije Instituto Socioambiental i ističe da "veto otkriva da je plan predsednika da nema plan".

Bolsonarov veto na nekoliko zakona usmerenih na zaštitu autohtonih zajednica nije konačan jer, ističe CNN, tekst zakona koji su već odobrili Kongres i Senat, sada mora ponovo da se izglasa. Ako većina u oba doma glasa protiv predsednikovog veta, zakon će biti odobren u celini.

Predloženim odredbama zakona na koje je Bolsonaro uložio veto, utvrđuje se plan za vanredne situacije za borbu protiv pandemije na starosedelačkim teritorijima, kojima se starosjedioci i ostale tradicionalne zajednice kategorišu kao "izrazito ranjive grupe". One bi se, prema predlogu zakona, takođe smatrale kategorijom visokog rizika za hitne slučajeve u javnom zdravlju.

Objavljivanje novog zakona, uz veto Bolsonara, dogodilo se istog dana kada je sudija Vrhovnog suda Luis Roberto Baroso naložio vladi da preduzme mere zaštite takvih zajednica od COVID-19.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, Brazil ima više od 1,6 miliona slučajeva korona virusa, što je drugi najveći broj u svetu iza SAD. Autohtoni stanovnici Brazila teško su pogođeni pandemijom, ističe CNN, dodajući da oni uglavnom žive u zajednicama koje su daleko od bolnica, u područjima koja često nemaju osnovnu infrastrukturu.

Podaci Specijalne zdravstvene službe za starosedeoce ukazuju da se više od 8.000 starosedelaca Brazila dosad zarazilo korona virusom. Služba, napominje CNN, broji samo ljude koji žive u urbanim centrima na autohtonim teritorijama.

Kako je u Brazilu broj smrtnih slučajeva od kovid-19 prešao brojku od 50.000 krajem prošlog meseca, evidentirano je da se virus širi kroz autohtone zajednice zemlje ubijajući poglavice, starešine i tradicionalne iscelitelje - i stvara strah da bi paralelno s ljudskim životima, pandemija mogla naneti nenadoknadivu štetu na plemensko znanje istorije, kulture i prirodne medicine, napisao je nedavno Gardijan.

Državni tužioci upozorili su na vladino zanemarivanje u zaštiti domorodaca od pandemije još početkom juna, navodi Gardijan, dodajući da je vođa jednog od plemena rekao da je Bolsonaro "iskoristio" korona virus za uklanjanje domorodačkih ljudi.

Iako su brojne studije utvrdile su hlorokin i hidroksihlorokin neefikasni protiv kovid-19, a ponekad i smrtonosni zbog štetnih nuspojava, brazilski predsednik ga promoviše i koristi, podstičući druge, među kojima i brazilske starosedeoce, da čine isto, piše Asošiejtid pres.

Kako je broj smrtnih slučajeva u Brazilu nastavio da raste, dosegavši u sredu 68.000, Ministarstvo zdravstva distribuiralo je milione pilula hlorokina širom Brazila. Hlorokin je, dodaje AP, stigao i do malih gradova s malo ili nimalo zdravstvene infrastrukture za podnošenje pandemije, pa čak i do dalekih starosedelačkih teritorija.

"Oni pokušavaju da koriste starosedeoce kao zamorce za testiranje hlorokina. Domoroci se koriste za promociju hlorokina kao što je to učinio Bolsonaro u svojim prenosima uživo, poput dečaka s plakata za hlorokin", kazala je Kreta Kaingang, koordinatorka organizacije domorodačkih naroda APIB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: