NATO se priprema za drugi talas

Ministri odbrane zemlja članica NATO na video-konferenciji 17. i 18. juna razmotriće globalne izazove, među kojima i moguću novu zdravstvenu krizu.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2020.

12:34

NATO se priprema za drugi talas
Ilusttracija: Deposit photos/mbangemann

Ovo je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenbreg.

Ocenivši da su NATO snage bile ključna podrška civilnim naporima u borbi protiv pandemije kovida 19, Jens Stoltenbreg je najavio jačanje operacionih planova Alijanse radi što efikasnije reakcije tokom mogućeg drugog talsa kovida 19 ili neke buduće zdravstvene krize.

”Moramo da radimo na novom operacionom planu, na zalihama medicinske opreme i fondovima koji će nam omogućiti da kritična pomoć stigne na pravo mesto u pravo vreme“, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO naglašava da globalni izazovi zahtevaju ”jaku vojnu i političku alijansu”, a da se posebna pažnja mora posvetiti nacionalnoj otpornosti saveznika u oblasti energetike, transporta i telekomunikacija.

Jedna od tema ministarskog sastanka zemalja Alijanse biće i odgovor Alijanse na nove ruske nuklearne rakete.

”Rusija nastavlja da modernizuje mogućnosti svojih raketa. Govorimo i o hipresoničnom naoružanju. NATO balasnirani politički i vojni odgovor uključuje i jačanje naše odbrane i investicije u sopstvene mogućnosti”, kaže Stoltenberg.

Ministri odbrane zemalja Alijanse razgovaraće i o misiji u Avganistanu, a pored ministara zemalja članica, sastanku će prisustvovati i predstavnici Finske, Švedske i Austrije, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, kako bi se doprinelo jačanju veza sa zemljama i organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

23 h

Podeli: