Prvi iranski naftni tanker stigao u vode Venecuele, prate ga vojne snage

Prvi od pet naftnih tankera koje je Iran uputio ka Venecueli da je snabde gorivom ušao je noćas u teritorijalne vode te zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2020.

10:16

Prvi iranski naftni tanker stigao u vode Venecuele, prate ga vojne snage
FOTO: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

On je stigao uz pratnju brodova venecuelanskih vojnih snaga, javio je ministar nafte Tarek El Aissami.

Iranski naftni tanker Fortjun (Fortune) nalazio se sinoć oko 21.00 sat (3.00 u nedelju ujutro po srednjoevropskom vremenu) blizu obala Države šećera, na severu Venecuele, pokazuje vebsajt Marin Trafik koji prati kretanje brodova širom sveta

Prema venecuelanskoj državnoj televiziji brod se očekuje u Puerto Kabelju u državi Karabobo, gde se nalazi jedna rafinerija. Još četiri tankera treba da stignu narednih dana, navela je televizija.

Ta flota tankera prevozi oko 1,5 miliona barela nafte, prema navodima medija.

Teheran je upozorio poslednjih dana na posledice ukoliko bi SAD sprečile isporuku iranskih naftnih proizvoda Venecueli, gde su se nestašice goriva pogoršale sa pandemijom korona virusa.

Vašington koji naziva socijalističkog predsednika Nikolasa Madura diktatorom i želi njegovo svrgavanje uveo je sankcije na izvoz nafte iz Venecuele i iz Irana, kao i protiv brojni državnih i vojnih zvaničnika te dve zemlje.

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu ali njena proizvodnja je u ogromnom padu. Vlasti u Karakasu smatraju da su američke sankcije krive za taj pad a stručnjaci to pripisuju lošem upravljanju, nedostatku investicija i korupciji.

Iran je više puta izrazio svoju podršku Maduru koga takođe podržavaju Rusija, Kina, Turska i Kuba. Bliske veze između Karakasa i Teherana potiču iz vremena predsednika Uga Čavesa (1999-2013), Madurovog mentora i prethodnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: