Još pet žrtava koronavirusa, komplikuje se situacija u staračkim domovima VIDEO

U Srbiji do 15 časova registrovana su ukupno 4.054 pozitivna na testu zaraženih, od poslednjeg izveštaja testirano je 2.646 osoba, od kojih su 424 pozitivne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2020.

12:00

Još pet žrtava koronavirusa, komplikuje se situacija u staračkim domovima VIDEO
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Hospitalizovano je 2.890, a na respiratoru je 138 pacijenata, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Do 15 časova testirano je ukupno 20.958 osoba.

Preminulo je još pet osoba, trojica muškaraca dve žene, prosečne starosti 76 godina.

Od koronavirusa ukupno je preminulo 85 ljudi u Srbiji.

Na beogradskoj Sajmu trenutno je 387 pacijenata.

Komplikuje se situacija u domovima za stare, u Nišu smenjen direktor

Foto: Printscreen/TV B92
Gojković je posebno kritikovao Gerontološki centar u Nišu u kojem je zaraženo 140 osoba i četvoro zaposlenih i napomenuio da ima indicija da su se krili simptomi kod štićenika.

"Prvenstveno, dozvoljavane su posete štićenicima, dozvoljavani su izlasci štićenika van doma, što je od samog starta epidemije bilo propisano kao zabranjeno. Nažalost, imamo indicija i da su se krili simptomi bolesti u početku infekcije", rekao je Gojković.

On je potvrdio da je priveden direktor tog Gerontološkog centra i zaprećena mu je kazna do 12 godina zatvora.

"Poruka svima nama nakon ovoga može da bude da država radi svoj posao. Da će svi oni koji ne poštuju mere Vlade Srbije biti strogo sankcionisani i kažnjeni. Na svima nama je da se uzmemo u pamet i šta znači kada ne poštujemo mere", poručio je Gojković.

Gojković je o medicinskoj sestri koja je preminula u Nišu rekao da nije bila zaražena koronavirusom i da nema indicija da je njen smrtni ishod nastupio usled bolesti kovid 19.

Tri najvažnija faktora u "srpskom scenariju" su mere koje su uvedene i one su stupile na snagu na vreme, rekao je Gojković.

"Druga karika je zaštitna oprema koju imaju svi naši zaposleni koji su u direktnom kontaktu sa obolelima, i treća najvažnija karika su naši zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre, svi koji se u našim bolnicama bore za živote naših građana", rekao je Gojković.

On je rekao da je najslabija karika nepoštovanje mera i još jednom zamolio građane da poštuju mere, vode brigu o socijalnoj distanci i obavezno da se jave ako imaju simptome.

Gojković je dodao da će građani biti na vreme obavešteni o novim merama, kao i do sada.

"Struka je do sada iskazala najveći stepen zabrinutosti za naše najstarije sugrađane. Oni su nam najviše na pameti", zaključio je on.

Gojković je rekao da je trenutno 15 odsto zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo, što se uklapa u svetske statistike vezane za sve ostale zemlje koje nisu imale tešku epidemiološku situaciju poput Italije, Španije i SAD.

On je kazao da razume sveštenstvo i vernike koji bi želeli na tradicionalni način da obeleže Vaskrs.

"Država je od samog početka zauzela jasan i precizan kurs da će u kriznoj situaciji slušati isključivo struku. U ovom trenutku medicinska struka i zdravstveni radnici i svi koji su uključeni u Krizni štab i koji su na prvim linijama odbrane jednostavno apeluju da smanjimo što više kontakte i da se u najvećoj mogućoj meri socijalno distanciramo", rekao je Gojković.

Gojković je dodao da nije teolog, ali da misli da jedna od božijih zapovesti "ljubi bližneg svoga kao sebe samoga, a gde ćete veću ljubav prema bližnjem nego da mu ne naudite".

"Srbija možda bolje stoji po pitanju respiratora nego neke bogatije zemlje od nas"

Foto: Printscreen/TV B92
U Srbiji se trenutno na respiratorima nalazi 138 pacijenata obolelih od kovida 19, što je, u poređenju sa podacima prethodnih dana, blagi trend opadanja, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodrović.

"Ako to uporedimo sa podacima prethodnih dana, to je blagi trend opadanja, što može dati početni optimizam, jer je onima koji su na respiratorima život najviše ugrožen", rekao je Tiodorović

"Srbija raspolaže sa dovoljno respiratora. Dovoljno slobodnih i onih koji će biti spremni za slučaj da se upotrebe. Možda bolje stojimo nego neke bogatije zemlje od nas", rekao je Tiodorović.

Tiodorović je ponovio da je ulazak infekcije u Gerontološki centar u Nišu veliki udar, zbog velikog broja pozitivnih lica, čije je stanje za sada u fazi lake kliničke slike, ali pošto se radi o starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, sa velikim komorbiditetom, to ne znači mnogo.

"Svi radnici Kliničkog centra trudiće se da ne dođe do najstrašnijeg rezultata. Pozivam sve koji vode takve i slične ustanove da shvate da ne treba biti emotivan u situaciji kada trebate sprovoditi zakon, kada treba da sprovodimo mere kojima smanjimo mogućnost zaražavanja", kazao je on, dodajući da oni koji su posećivali štićenike te ustanove nisu učinili ništa dobro članovima svoje porodice ili prijateljima.

On je potvrdio da su u Srbiju stigli brzi testovi i da će u narednom periodu biti korišćeni.

Tiodorović je upozorio da u leskovačkoj bolnici na infektivnom odeljenju nije korišćena zaštitna oprema.

"To je dalo strašan rezultat da nam je naša koleginica infektolog umrla, a sedmoro je pozitivno i obolelo", rekao je Tiodorović.

Gosti današnje emisije "Osvrt" su načelnik komunalne policije Beograda Ivan Divac i klinički psiholog za decu i omladinu dr Marko Jerinić.

U "Fokusu" sagovornica voditelja Olivera Jakšića je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: