"Cunami zaraženih" u Londonu: Kilometar duga improvizovana bolnica sa 4.000 kreveta i dve mrtvačnice VIDEO

Londonske državne bolnice suočene su sa "stalnim cunamijem" ozbiljno obolelih od novog koronavirusa, rekao je jedan zdravstveni zvaničnik Kris Hopson.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija: Getty Images/ Handout
Ilustracija: Getty Images/ Handout

On je dodao da se bolnice istovremeno nose sa velikim brojem zaraženog medicinskog osoblja.

Pošto su znatno povećale kapacitet prijema u intenzivnoj nezi poslednjih nedelja, bolnice u Londonu treba da se suoče sa "eksplozijom" broja teško obolelih pacijenata, sa svojevrsnim "stalnim cunamijem", rekao je Kris Hopson.

Medicinskog osoblja zaraženog korona virusom negde je 30 i 40 odsto, a na nekim mestima čak i 50 odsto, rekao je Hopson i dodao da se govori o stopama bolovanja među lekarima "bez presedana".

Po bilansu od srede, u Velikoj Britaniji je umrlo 463 osobe od novog koronavirusa a 9.529 ljudi je zaraženo.

Naučnik Nil Ferguson, koji savetuje Vladu o postupanju tokom pandemije, rekao je za BBC da se nadaju da će možda za tri nedelje mere početi da "ravnaju krivulju" broja zaraženih, koja zasad i dalje naglo raste.

Vlada je poručila 10.000 respiratora od firme Dajson, koja proizvodi usisivače.

Da bi pomoglo zdravstvu, prijavilo se 560.000 građana - dobrovoljaca.

Improvizovana bolnica sa 4.000 kreveta i dve mrtvačnice

Zbog pogoršanja situacije, vlada je naložila opštu izolaciju i objavila da se iduće nedelje otvara privremena poljska bolnica s 4.000 kreveta u konferencijskom centru u Londonu.

U toku su radovi da se "Eksel centar" pretvori u improvizovanu bolnicu.

Jedan od radnika objavio je snimak na kome se vidi kilometar dug hodnik.

"Nisam ozbiljno shvatao ovaj virus dok nisam video veličinu ovog prostora", rekao je on i apelovao na sugrađane da, ukoliko ne shvataju ozbiljno koronavirus, to počnu da rade, jer se Britanci očigledno spremaju za visoku stopu smrtnosti.

Planirano je da u okviru kompleksa budu i dve mrtvačnice.

Po medijima, čak desetine takvih privremenih objekata bi mogle da budu postavljene širom Velike Britanije. Cilj je da se izbegne "italijanski scenario" sa ophrvanim bolnicama, što se odražava u rastu broja umrlih.

strana 1 od 523 idi na stranu