Iran optužuje SAD sa "ekonomski terorizam"

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da odmah obustave "kampanju ekonomskog terorizma".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.03.2020.

20:46

Iran optužuje SAD sa
Ilustracija: Depositphotos/ PromesaStudio

On je pozvao SAD da ukinu sankcije navodeći da zbog njih ta zemlja ne može da uveze lekove i medicinsku opremu neophodnu za borbu protiv koronavirusa.

Zarif je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu rekao da su američke sankcije ostavile na hiljada Iranaca "zaglavljene" u inostranstvu, prenosi AP.

"Dok druge zemlje debatuju o tome kako da stave pod kontrolu širenje virusa, naši ljudi ne samo da pate zbog njegovih posledica nemajući pristup medicinskoj opremi, već i zbog toga što je na mnoge načine američki ekonomski terorizam uništio brojna domaćinstva pre pojave COVID-19, a sa dolaskom virusa to se samo još pogoršalo", rekao je Zarif.

On je dodao da je neophodno da se Ujedinjene nacije i njene članice pridruže iranskim građanima tom da od vlade SAD traže da napusti svoj "maligni i neplodonosni pristup prema Iranu".

Portparol UN Stiven Dižarik rekao je da je Gutereš "duboko zabrinut" zbog epidemije korona virusa u Iranu i da sistem UN pruža podršku, prenosi Rojters.

Šef UN je takođe veoma svestan nestašice lekova i medicinske opreme koja još više otežava suzbijanje epidemije u Iranu i apeluje na sve članice da pomognu i podrže napore Irana u ovom kritičnom trenutku, kazao je Dižarik.

Iransko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u Iranu do sada umrlo 429, a zaraženo 10.075 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: