"Narodne patrole" nedopustive

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci nepoznatih ljudi koji legitimišu migrante i prete im, reagovale su političke stranke u Srbiji.

Izvor: Tanjug, Radio Slobodna Evropa
Podeli

U pitanju je snimak tzv. "narodne patrole".

LSV poziva nadležne organe da u privedu licu pravde i procesuiraju sva lica koja su prethodnih dana učestvovala u akcijama kojima se preti migrantima u Beogradu i drugim krajevima Srbije.

"Nedopustivo je da bilo ko uzima pravdu u svoje ruke, preti i zabranjuje kretanje", ukazuje ta stranka u saopštenju.

Oni ocenjuju i da je indikativno da su ove pretnje usledile nedugo posle početka antimigrantske kampanje pokreta Dveri.

"Žalosno je i nedopustivo da političke partije i pojedinci širenjenjem straha i panike pokušavaju da osnaže svoje pozicije u društvu", navodi LSV.

LSV poziva građane Srbije da ne dozvole da ih "politikanti sa lošim namerama uvuku u beskrajni krug mržnje".

Srbija mora biti moderna država u kojoj se poštuju prava svih njenih građana, ali i svih pojedinaca koji u njoj nađu privremeno utočište, poručuju iz LSV.

Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je nadležno tužilaštvo da hitno procesuira osobe koje su pretile migrantima u Beogradu, o čemu postoje video zapisi na društvenim mrežama.

PSG je u saopštenju apelovao na pojedine političke činioce da ne podižu napetost prema državljanima zemalja koje su pogođene ratom, a traže priliku za novi život na tlu Evrope.

"Dezinformacije kojima se manipuliše dovode do sve češćih napada, a ovakvo neodgovorno ponašanje na kraju može dovesti do ubistava ili teškog povređivanja što smo imali prilike da vidimo pre nekoliko dana u Nemačkoj", navedeno je u saopštenju.

PSG je dodao da je Srbija uvek pomagala i prihvatala sve koji su u nevolji, i da je civilizacijska dužnost države da tim putem i nastavi.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) do sada nije reagovalo na to što je u petak, 21. februara u večernjim časovima grupa momaka koji su kao samozvana "narodna patrola" obaveštavali migrante i izbeglice u centru Beograda da im "zabranjuju kretanje".

Na snimku koji se proširio na društvenim mrežama vidi se grupa od dvadesetak momaka, koji su se predstavili kao inicijativa „Nema predaje Kosova i Metohije“, kako u noćnim časovima prilaze migrantima i izbeglicama oko glavne autobuske stanice u Beogradu i pijace Zeleni venac, sa njima razgovaraju na engleskom jeziku i dele im pamflete.

Momci iz grupe su migrantima i izbeglicama na engleskom jeziku govorili da će oni „ubuduće svake noći biti na ulicama“ kako bi "zaštitili svoje žene", te da će migranti i izbeglice „imati problem" ako neko napadne "srpske žene i muškarce", kao i da to "moraju preneti" svojim sunarodnicima.

"Ne dirajte naše žene, ne dirajte naše građane i sve će biti u redu. Kada ste u Srbiji, morate poštovati naša pravila", poručuje jedan od članova grupe migrantu.

U opisu videa navodi se da je na pamfletu koji je deljen izbeglicama i migrantima na srpskom, engleskom i arapskom jeziku pisalo:

"Zbog učestalih bolesnih napada na srpske žene i devojke zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 časa uveče do 6 časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi u toku dana. Napadi na našeg građane vam neće proći nekažnjeno."

Muškarac koji je u opisu videa predstavljen kao predsednik inicijative Damnjan Knežević, poručuje na srpskom jeziku da to "nije kampanja protiv migranata, već protiv migrantskog nasilja", kao i da će "svake večeri biti na ulicama".

"Ono što smo obećali migrantima neposredno u kontaktu sa njima je da ćemo svih narednih večeri biti na ovim ulicama i da im se ne isplati da prave gluposti. Mi ćemo odgovoriti. Nismo vlada, nismo policija, i odgovorićemo narodski, a to nikome ne idu u prilog", rekao je on, i dodao da ako "organi reda ne mogu da rade svoj posao", oni "neće sedeti skrštenih ruku".

strana 1 od 122 idi na stranu