Nasukao se "brod duh", hiljade kilometara prešao bez posade

Nošen vetrovima oluje "Denis" na stenovitu irsku obalu okruga Kork, nasukao se teretni brog Alta, napušten i bez posade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images/ Anzemulec
Ilustracija: Getty Images/ Anzemulec

"Brod duh", je za više od godinu dana, nošen strujama i vetrovima, prešao hiljade kilometara uzburkanog Atlantika, od Bermuda do irskog ribarskog sela Balikotona.

Nasukani brod su prvi ugledali irski ribari i odmah o tome obavestili nadležne službe.

BBC prenosi reči jednog od zapovednika spasilačkog tima da je "...Alta samo jedan od miliona takvih brodova koji napušteni, kao aveti plove okeanima."

Priča ovog misterioznog broda počela je 1976. godine kada je prvi put porinut u vodu.

Na svoj poslednji komercijalni put Alta je zaplovio 2018. godine iz Grčke prema Haitiju, ali je zbog problema sa električnim instalacijama, bio usidren na otvorenom moru, oko 2100 kilometara od Bermuda punih 20 dana.

Posada je ubrzo ostala i bez hrane pa je zatražena pomoć obalske straže koja je mornare snabdela neophodnim živtnim namirnicama i drugim, nužnim zalihama.

Međutim, zbog najava o dolasku velike oluje, 10-člana posada je ekspresno evakuisana i prevezena u Portoriko.

Alta tako ostaje napušten jugoistočno od Bermuda, u sred Atlantika, delimično oštećen i oslobođen sidrišta kreće u svoju "avetinjsku" plovidbu koja će trajati više od godinu dana.

Nove informacije o brodu stižu u septembru prošle godine kada posada patrolnog ledolomca britanske kraljevske mornarice HMS Protektor, izveštava da je brof Alta uočen u sred Atlantika.

Prema izveštaju kapetana britanskog ledolomca, napušteni teretnjak je uočen, izvršena je inspekcija i konstatovano da brod "može da se popravi, ali da je njegova budućnost u rukama drugih".

Kada je Alta, nošen dalje strujama i vetrovima, konačno pod silinom uragana "Denis" stigao u irske vode i nasukao se na stene okruga Kork, direktor irske obalske straže, Robert Mekejb, izjavio je za BBC "...da će se brodom pozabaviti Irska obalska straža ukoliko se utvrdi da predstavlja opasnost."

„Imali smo niz sličnih incidenata u irskim teritorijalnim vodama i ako nema vlasnika, Irish Lights, naša obalska straža uvek interveniše“, predočio je Mekejb.

„Nije neuobičajeno da brod plovi bez posade 18 meseci, ali to što je primećen samo jednom od oktobra 2018. godine, pokazuje koliko je okean ogroman", rekao je Mekejb.

Ekipa naučnika i aktivista organizacija za zaštitu životne sredine, utvrdila je da nema vidljivih pokazatelja zagađenja iz broda.

Ipak, i dalje nije jasno ko je vlasnik Alte, šta je prevozio tokom svoje poslednje plovidbe i konačno, ko donosi konačnu odluku šta će biti sa misterioznim brodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu