"Republika Srpska napušta BiH, neće nas ni SAD zaustaviti" VIDEO

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da Bosne i Hercegovine neće biti na proleće sledeće godine ako se ne vrati na dejtonske pozicije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/STEPHANIE LECOCQ
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Pročitajte još:

Američka ambasada reagovala povodom odluke Republike Srpske

On je poručio i da je Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

"Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da će vreme pokazati koliko je Republika Srpska ozbiljna u toj nameri, navodeći da Srpska ima izbor između dve opcije, od kojih je jedna da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz „smrtonosni“ paket koji su napravili međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu, prenosi RTRS.

"U prvoj fazi to je bilo realizovano preko visokog predstavnika i nametanja rješenja, a sada to rade preko Ustavnog suda, želeći da to zaštite pričom o vladavini prava. Da je riječ o vladavini prava ne bi tu odlučivali tri stranca i ambasade“, istakao je Dodik.

On je dodao da je druga stvar da „Republika Srpska učini ono što mora“, prenosi Sputnjik.

"Želim da svi u Republici Srpskoj znaju — došlo se do zida i mi sada moramo da odlučimo da li ćemo prihvatiti da nas tim lažnim floskulama iz američke i zapadnih ambasada održe u nekoj priči nekih načela, a u suštini podrivaju naša prava, ili da Republika Srpska učini ono što mora“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da ni on, ni bilo ko drugi nema pravo da zanemari činjenicu da je za Republiku Srpsku i slobodu njenih građana poginulo 29.000 ljudi.

"To je nešto što mora biti zavet da će Republika Srpska opstati“, poručio je Dodik.

On je ponovio da Srpska ne može da veruje u BiH.

"BiH je loše mesto i mesto neslobode za Srbe i Srpsku. Ako nema dogovora da stranci odu iz Ustavnog suda i da on bude stavljen u funkciju, kao u svim drugim zemljama, onda nema ni BiH. To neka zapamte“, naglasio je Dodik.

S obzirom na poslednja dešavanja u BiH i na presudu Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, Dodik je naglasio da bi bilo najbolje da se narodi u BiH raziđu i da se napravi „nešto što bi bio prostor slobodnog kretanja ljudi i robe“, budući da nije moguće stvoriti državu koja funkcioniše na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Šta god oni uradili, sad moraju znati da su upalili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi nećemo dopustiti, ovo je crvena linija koja je pređena. Ustav BiH je jasno i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigde ne piše da imovina spada u njene nadležnosti", istakao je Dodik.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rešenja za probleme u BiH.

"Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcionisanja svih institucija u BiH. Neke funkcionišu dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracijskih ambicija“, kazao je Čović.

On je dodao da je sa Dodikom razgovarao o potrebi izmena Izbornog zakona, održavanju izbora u Mostaru, te problemu negiranja konstitutivnosti naroda, odnosno legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda.

Čović je za narednu sedmicu najavio sastanke s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

On smatra će se stvari u BiH normalizovati kada ova država „zaživi kao suveren prostor, bez uplitanja sa strane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu