Makedonija: Sobranje ratifikuje sporazum sa NATO

Parlament Severne Makedonije ratifikovaće Severnoatlantski sporazum sa NATO pre nego što poslednja članica te alijanse Španija, potvrdi Protokol o pristupanju

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2019.

10:09

Makedonija: Sobranje ratifikuje sporazum sa NATO
EPA/ GEORGI LICOVSKI

Makedonska vlada je utvrdila Predlog zakona koji će po hitnom postupku biti poslat u Sobranje, a očekuje se da će u parlamentu biti usvojen u najkraćem mogućem roku. Stupiće na snagu nakon što Španija bude ratifikovala protokol u pristupanju Severne Makedonije u NATO.

Takva odluka je doneta jer se ne očekuje formiranje nove vlade u Španiji do Nove godine, kao i zbog izbora u Severnoj Makedoniji zakazanih za 11. april.

Makedonsko Sobranje treba da bude raspušteno 11. februara, a postoji neizvesnost da li će do tada španski parlament ratifikovati protokol za Severnu Makedoniju.

O takozvanoj prevremenoj ratifikaciji koju je kao ideju prvi zvanično plasirao opozicioni VMRO-DPMNE, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da ta inicijativa treba da potekne iz vlade.

Zamenik premijera i ministarka odbrane Radmila Šekjerinska takođe je pozvala Sobranja da bude spremno da zaseda, bez obzira na izbornu proceduru, kako bi ratifikovao protokol.

Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO do sada su ratifikovale 28 države-članice Alijanse. Španija to još nije učinila zbog parlamentarnih izbora i nemogućnosti da parlament održi sednicu tokom izbornog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: