Kukasti krst na Filozofskom fakultetu: Uvreda civilizacije

Novi Sad -- Grafit s kukastim krstom našao se na fasadi Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustraija: Getty images/ Harry Engels / Stringer
Ilustraija: Getty images/ Harry Engels / Stringer

Po prijavi komunalne inspekcije radnici Javnog preduzeća "Gradsko zelenilo" u sredu ujutru prekrečili su grafit.

Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević izjavio je da kukasti krst na Filozofskom fakultetu šalje poruku koja duboko vređa sve koji razmišljaju o tome da su civilizacijske vrednosti u toleranciji, suživotu i različitosti.

"Kukastom krstu, koji predstavlja poruku fašizma, nije mesto na našem Univerzitetu i Filozofskom fakultetu. Ovo je drski pokušaj da se nametne jedna tema koja je uvek bila strana i Univerzitetu i svima nama koji živimo u Vojvodini i koji imamo sveže sećanje na produkte fašizma", naglasio je Milošević i dodao da ovaj simbol lako može prerasti u verbalno, ali i fizičko nasilje.

Pokrajinski sekretar je istakao da danas poručujemo u ime akademske zajednice, studenata, odgovornih u Gradu, Pokrajini i Republici, da ovo nisu poruke vrednosnog sistema, već poruke koje ga razaraju, saopštila je Pokrajinska vlada.

On se osvrnuo i na sve češću zloupotrebu Univerziteta u političke svrhe.

"Nije dobro da vređamo studente i profesore i da namećemo ideje koje imaju prizeman karakter. Bilo bi dobro da se uzdržimo, ne zato što je to zakonom utvrđena norma, nego zato što je to, pre svega, etičko ponašanje u okviru Univerziteta, na kome se neguje različitost i pravo na različitost, a ne politikantsko grupisanje i pokušaj da se poistovetimo sa nekom, neretko i primitivnom, idejom", zaključio je Milošević i izrazio uverenje da će policija i drugi organi preduzeti sve da se ovakvi događaji više ne ponove.

strana 1 od 111 idi na stranu