Indeks: Hrvatska "Vikipedija" je takvo smeće, da su i vlasnici digli ruke od nje

Hrvatski mediji ocenjuju hrvatsku Vikipediju kao sramotni slučaj inače vrednog globalnog projekta, navodeći da su na njoj iskrivljene informacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
grinvalds
grinvalds

Hrvatskom "Vikipedijom" već godinama dominiraju administratori iz redova radikalne, klerikalne desnice koji iskrivljuju sve važne informacije o novijoj hrvatskoj istoriji, zbog čega je ona postala "sramotnim slučajem" inače vrednog globalnog projekta, prenose hrvatski mediji.

Kako se navodi, čini se da su od hrvatske Vikipedije ruke digli ne samo brojni kvalitetni administratori, već i njeni vlasnici i osnivači.

Vikipedija za mlade, kako u Hrvatskoj tako i u svetu, danas jedan od najvažnijih izvora informacija pa bi one trebale biti pouzdane, a ne još jedan izvor lažnih informacija, piše Index.

Testiranje nezavisnih stručnjaka, koje je 2005. objavljeno u uglednom časopisu “Nature”, pokazalo je da je engleska Vikipedija gotovo tačna kao čuvena enciklopedija Britanika.

Posebno tragično je to što su u hrvatsku Vikipediju brojni stručnjaci uložili veliki trud i kvalitetno odradili svoj posao, prenosi Index i postavlja pitanje - kako prepoznati koje su teme, a šta je “smeće”?

Nažalost, kako se navodi, hrvatska verzija Vikipedije potvrdjeno obiluje dezinformacijama, lažima i ekstremno desničarskom apologetikom u brojnim temama, posebno u onima koje se tiču novije hrvatske istorije, što se nabolje ilustruje uporedjivanjem priloga o logoru Jasenovac u engleskoj i u hrvatskoj verziji.

Kako se navodi, dok engleski uspeva pokriti sve najrelevantnije teme, kao što su politička pozadina, okrutnost ustaša, polemike oko broja žrtava i veći broj dramatičnih svedočenja očevidaca, hrvatska se uglavnom bavi relativiziranjem broja žrtava, apologetikom Crkve i svaljivanjem krivice za mrlju na hrvatskoj istoriji na propagandu socijalističke Jugoslavije.

Problem hrvatske Vikipedije ponovo je postao aktuelan nedavno kada je na tzv. Meti, središnjoj meta-Vikipediji namenjenoj koordinaciji izmedju pojedinih projekata, pokrenut novi postupak opoziva najspornijih administratora hrvatske Vikipedije, koji se kriju iza nekoliko administratorskih nadimaka.

Nažalost svi dosadašnji postupci na Meti završili su lošim ili polovičnim rezultatima, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu