Hrvatska policija uhapsila sportiste, odvela u šumu i proterala u BiH - mislili da su migranti VIDEO

Hrvatska policija proterala dvojicu studenata iz Nigerije koji su učestvovali na univerziteskom takmičenju, jer je mislila da su migranti.

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

10:48

Hrvatska policija uhapsila sportiste, odvela u šumu i proterala u BiH - mislili da su migranti VIDEO
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR/ Ilustracija

Nigerijski studenti Kenet Eboh Čunedu i Učena Abija Aleksandro 12. novembra su stigli u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom međuuniverzitetskom prvenstvu. Po završetku takmičenja 17. novembra, doputovali su u Zagreb odakle je trebalo da odlete avionom za Istanbul.

Ali na taj let nikad nisu stigli pošto ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu kod Velike Kladuše i pod pretnjom oružjem naterali da pređu na teritoriju BiH.

U razgovoru za Žurnal, nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.

"Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas", kazao je Čunedu.

Kampom "Miral" upravlja Međunarodna organizacija za migracije (MOM) odakle su za Žurnal kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju "Vaša prava iz Sarajeva", koja će preuzeti njihov slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: