Makron nije obavestio Grenela o razgovoru sa Vučićem i Tačijem

Prištinska Gazeta danas pise o tome da francuski predsednik Emanuel Makron nije obavestio Grenela o sastanku sa Vučićem i Tačijem imao u Parizu 12. novembra

Izvor: B92

Subota, 16.11.2019.

18:03

Makron nije obavestio Grenela o razgovoru sa Vučićem i Tačijem
Foto: EPA-EFE/ FRANCOIS NASCIMBENI / POOL

List navodi da je Dik Kastin iz Grenelovog kabineta potvrdio da Pariz nije kontaktirao američku stranu povodom tog sastanka.

Gazeta dodaje da Makron nije kontaktirao Grenela ni u vezi sa planovima za mogući sastanak predstavnika Beograda i Prištine u januaru 2020. godine, a što je izjavio Aleksandar Vučić nakon sastanka sa šefom francuske države u Parizu.

List podseća da je Vučić tada rekao da je sa Makronom dogovoren telefonski razgovor u decembru, kako bi nakon formiranja vlade u Prištini razmotrili Makronov plan za januarski sastanak.

On je naveo i da Francuska želi da igra ključnu ulogu u dijalogu izmedu Beograda i Prištine.

"Ambasador Grenel nije bio u kontaktu sa predsednikom Francuske u vezi sa bilo kojim sastankom", potvrdio je Kustin za Gazetu.

List navodi da su američko-francuski odnosi zahladneli nakon posete Trampa Francuskoj, tokom koje je šef Bele kuće rekao je da bi bez Amerikanaca Francuzi govorili nemacki jezik, aludirajući na američku podršku oslobadjanju Francuske u Drugom svetskom ratu.

Gazeta dodaje da Grenel u medjuvremenu nastavlja da se fokusira na Prištinu i Beograd.

Kastin je potvrdio da je on u stalnom kontaktu sa vlastima u Beogradu i Prištini, ali i sa poslovnim ljudima jer je njegov cilj i dalje promovisanje ekonomskog razvoja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: