Venecija pod vodom: Ovo je rezultat klimatskih promena VIDEO/FOTO

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno
Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godina, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a najskorija je bila u oktobru 2018. godine. Za sada nema izveštaja o šteti u njoj.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro izjavio je da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena", napisao je Brunjaro na Tviteru.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela "nepopravljivu štetu", preneo je Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Poplave su odnele i jednu žrtvu.

To je jedan 70-godišnji muškarac koji je izgubio život od strujnog udara koji je pretrpeo kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, javio je AP.

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Na video-snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždove palate. Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 579 idi na stranu