"Putin nije dobrodošao"

Bivši ministar odbrane Bugarske Nikolaj Nenčev oštro je kritikovao dodelu nagrade u Rusiji predsedniku bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaju Malinovu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina/Pool
Foto: Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina/Pool

Malinov je u Bugarskoj optužen za špijunažu. Nenčev je pozvao da se povuče poziv za posetu Bugarskoj koji je ranije upućen Vladimiru Putinu, piše Sputnjik.

"Nakon Putinove provokativne drskosti prema našoj zemlji, mi se protivimo njegovoj poseti!", navodi se u saopštenju Nenčeva, objavljenom na njegovom profilu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, on je ogorčen zato što i predsednik i premijer i ministar spoljnih poslova ćute povodom uručivanja nagrade Malinovu.

"Mi insistiramo da predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova odmah zatraže izvinjenje, kao što su učinili u slučaju sa predsednikom Francuske, koji je spomenuo bugarske i ukrajinske prevoznike ilegalnih migranata", izričit je bivši bugarski ministar.

Oglasio se i predsednik organizacije "Rusofili" Nikolaj Malinov, koji je rekao da računa na ukidanje optužbi za špijunažu, jer nikada nije skrivao svoj stav u vezi sa Rusijom, ali da isto tako ne smatra da se zbog takvih pogleda može svrstati među špijune.

"Računao sam na to da će mi ukinuti zabranu izlaska iz zemlje, jer sam, na kraju krajeva, javna ličnost i u Rusiji i u Bugarskoj. Ne smatram Rusiju neprijateljskom zemljom, da bi me nazivali njenim špijunom ili da bi kao takve okarakterisali cele organizacije", rekao je Malinov, a prenosi "Bulgarija on er".

On je takođe dodao da je ruska strana zabrinuta zbog optužbi koje su mu upućene, kao i da su obećali da će mu pružiti podršku - "od Ministarstva spoljnih poslova, do administracije predsednika, uključujući i samog predsednika".

strana 1 od 579 idi na stranu