Rusija se dodatno osigurava zbog pretnji; "Vašington naneo novi ozbiljan udarac"

Rusko MSP najavilo je dodatne analize pretnji nacionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti, s obzirom na američke planove.

Izvor: B92

Subota, 21.09.2019.

10:48

Rusija se dodatno osigurava zbog pretnji;
Ilustracija: Deposit photos/VadimVasenin

Rusija će što pre morati da sprovede dodatne analize pretnji nacionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti, s obzirom na američke planove za naoružavanje svojih vojnih snaga raketama kratkog i srednjeg dometa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, umesto da se traži način spasavanja Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), Sjedinjene Države blokirale su sve prilike da se razgovara o konstruktivnom traženju rešenja, prenosi TASS.

Kao rezultat, kako se navodi, Vašington je naneo novi ozbiljan udarac sistemu kontrole oružja koji se gradio decenijama.

"Dalekosežne negativne posledice za međunarodnu bezbednost u nekoliko ključnih regiona u svetu izgledaju sada praktično neizbežno", saopštilo je Ministarstvo.

Uz to, Pentagon je testirao krstareće rakete Tomahavk koje su zabranjene ugovorom INF, i to dve sedmice pošto je ugovor bio raskinut.

"Lanser Mk-41 korišćen je u tu svrhu. To je bila kombinacija rakete i lansera, š t pokazuje da je zabrinutost Rusije bila opravdana,ali i dokazuje da se Vašington pripremao da raskine ugovor i bio angažovana u stvaranju oružja koje je tim sporazumom zabranjeno", rečeno je u Ministarstvu.

"U tom kontekstu i u vezi sa pozivom Pentagona na opremanje Vojske SAD raketama kratkog i srednjeg dometa, Rusija će biti primorana da vrši dodatnu analizu o pretnji nacionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti, uključujući američke sisteme za protivraketnu odbranu "Egis Ašor" koji su postavljeni u Evropi, a planirano je da bude raspoređeno u Tihom okeanu".

Iz ministarstva su naglasili da Rusija ostavljena otvorena vrata za jednak i konstruktivan dijalog sa Sjedinjenim Državama s ciljem jačanja transparentnosti i međunarodne bezbednosti.

Pored toga, ministarstvo je pozvalo Vašington "da se uzdrži od mera koje bi destabilizovale raketni sektor i koraka koji bi mogli da izazovu novu međunarodnu trku u naoružanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: