Bez obzira na primirje: Sedam civila stradalo u Idlibu

Sedam civila stradalo je u vazdušnim napadima sirijskih snaga i ruskih saveznika u provinciji Idlib uprkos prekidu vatre koji je 31. avgusta stupio na snagu.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Pixeldreams
Ilustracija: Depositphotos/ Pixeldreams

U Idlibu i susednim zonama u kojima ima džihadista od 31. avgusta je stupio na snagu prekid vatre posle četiri meseca bombardovanja tog područja. U tim napadima je stradalo više od 960 civila, navela je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Idlib, koji se nalazi blizu turske granice, poslednja je veća provincija pod kontrolom pobunjenika u Siriji.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.

Pripadnici terorističke grupe Nusra front ne dozvoljavaju stanovnicima teritorija u sirijskoj provinciji Idlib, koje su pod njihovom kontrolom, da izađu odatle, prenosi državna sirijska televizija „SAR“.

Prema navodima televizije — humanitarni koridor Abu Duhur spreman je za prijem stanovnika koji izlaze sa teritorije pod kontrolom terorista.

“Dobijamo informacije da teroristi Nusra fronta ne dozvoljavaju nekolicini automobila da izvezu stanovnike iz Idliba. Oni su pucali na te automobile“, javila je televizija „Ihbarija“.

Televizija dodaje da do sada kroz ovaj koridor niko nije izašao iz Idliba.

Sirijska Vladina armija je 31. avgusta jednostrano prekinula borbena dejstva u zoni deeskalacije Idlib.

strana 1 od 547 idi na stranu