Opasan scenario nadvija se nad najjačom vojskom u NATO

Nemačka se suočava sa opasnim scenariom - obnavljanjem Hitlerove ideje, piše Sputnjik.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

10:48

Opasan scenario nadvija se nad najjačom vojskom u NATO
Lennart Preiss/Stringer/Getty images/Ilustracija

Elitne specijalne snage nemačke vojske našle su se pod udarom Vojne obaveštajne službe, i to zbog ispoljavanja naklonosti prema neonacističkim idejama.

Od početka ove godine zabeleženo je 10 slučajeva vojnika koji su skloni ovoj ideologiji i taj broj se udvostručio za nekoliko meseci u jedinici koja ima oko 1100 vojnika, piše u izveštaju ove službe, a prenose nemački mediji.

Inače, ta grupa vojnika bila je već predmet slične istrage u aprilu 2017. godine.

Pošto je nemačka vojska članica NATO i važi za jednu od najjačih i najopremljenijih armija u svetu, čije su elitne jedinice angažovane u gotovo svim vojnim operacijama koje su pod komandom NATO u svetu, kao i u mirovnim misijama, poput Kfora na Kosovu i Metohiji, postavlja se pitanje - koliko može da bude opasan povratak neonacističke ideje u državnom aparatu bezbednosti i vojske?

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i general u penziji Mitra Kovač kaže da problemi sa kojima se suočavaju mnoge vojske, kada je u pitanju opredeljenje vojnika, a posebno u specijalnim jedinicama, ne proističu sami od sebe. Naročito u Nemačkoj.

"Radi se o tome da se sprovodi svojevrsna revizija istorije Drugog svetskog rata i otuda nastojanja čak i nekih političkih subjekata i vojnika, a posebno pripadnika mlađe generacije, da se poistovete sa nosiocima nacizma i fašizma, koji vuku korene od pre Drugog svetskog rata", objašnjava sagovornik Sputnjika.
Maskirani u Kfor

Takvim odnosom prema istoriji, dodaje on, stvoriće se klima u kojoj će se dobar deo mladih poistovećivati sa nacistima, pogotovo u kontekstu problema migranata, a Nemci jesu suočeni sa tim problemom i to je pogodno tlo za jačanje desničarskih snaga.

A Kfor?

Prema njegovim rečima, opasna pojava u nemačkoj vojsci, na neki način, tiče se i nas.

"Problematično je i što u sastavu Kfora ima jedinica nemačke vojske, a podsetimo da je njihov ulazak u Prizren, po prvi put posle Drugog svetskog rata, rezultirao smrću dva civila. A onaj koji je komandovao da se dejstvuje vatrenim oružjem nosilac je ordena nemačke države", ističe Kovač.

Škola za avijatičare je decenijama bila u fokusu Vojne obaveštajne službe zbog ekstremnih desničarskih snaga. Sredinom devedesetih godina prošlog veka Bundestag je formirao anketni odbor, nakon što su u ovoj školi padobranci slavili Hitlerov rođendan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: