Evropske partije pregovaraju o vodećim pozicijama u EU

Partije koje su posvećene jačim integracijama u Evropskoj uniji počele su pregovaranje o vodećim pozicijama i daljoj politici nakon izbora za parlament EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

23:15

Evropske partije pregovaraju o vodećim pozicijama u EU
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Evropski izbori bili su opipljiv dokaz da je evropska demokratija živa i zdrava", izjavio je novinarima Margaritas Šinas, portparol Evropske komisije i dodao da populisti nisu pobedili na tim izborima, prenosi Rojters.

Lideri 28 država EU, uključujući i britansku premijerku u odlasku Terezu Maj, sastaće se u utorak tokom večere u Briselu kako bi razgovarali o nasledniku predsednika Komisije Žan-Kloda Junkera i drugim ključnim pozicijama, uključujući šefa Evropske centralne banke, a u svetlu izbornih rezultata.

"Teško pregovaranje" trajaće barem do ključnog Evropskog samita 20. i 21. juna.

"Izgradićemo socijalnu Evropu, Evropu koja štiti", rekao je španski premijer Sančez pre nego što je otputovao u Pariz na razgovore sa Makronom kako bi koordinisali akcije pred širi samit u Briselu.

Borba za visoke pozicije u novoj evropskoj administraciji može biti razlog podelama za budući parlament.

Manfred Veber kandidat je Evropske narodne partije za Junkerovog naslednika, međutim i socijalisti imaju svog kandidata Fransa Timermansa, koji je trenutno zamenik predsednika Evropske komisije, dok Makron i njegovi liberalni saveznici možda daju podršku jednoj od nekoliko žena kandidata, komesarki Evropske komisije za tržišnu konkurentnost Margaret Vestager ili Majklu Barnijeru, glavnom pregovaraču EU za Bregzit.

U isto vreme i lideri nacionalističkog bloka sastaće se u toku sutrašnjeg dana kako bi razmotrili naredne korake.

Mateo Salvini, potpredsednik italijanske vlade, lider antimigracione Lige i potencijalni tvorac krajnje desničarskog saveza širom Evrope, izjavio je da mu 34 odsto glasova italijanskih državljana daje mandat da "pocepa" stroga pravila o štednji u budžetu evrozone.

Salvini, koji kontroliše situaciju u Rimu i koji se sada pojavio kao lider potencijalne nove grupacije Evropskog parlamenta neprijateljski nastrojene prema Briselu, izjavio je na konferenciji za novinare da je "Došlo vreme da se potpuno ponovo razmotre zastarela pravila koja su naškodila Evropi i da bi bilo šta drugačije bilo u suprotonosti sa ovakvim rezultati glasanja".

Ali za krajnje desničarske i druge nacionaliste, uključujući i pobedničku novu Bregzit partiju Najdžela Faraža, "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen, koji je ispred liberala Emanuela Makrona u Francuskoj, i vladajuće stranke Poljske i Mađarske, možda će biti teško da prevaziđu dugogodišnje razlike i da pretvore u jedinstvenu snagu ono što bi moglo biti oko četvrtine poslaničkih mesta u parlamentu.

Međutim, uprkos drugim pobedama evroskeptika u velikim zemljama, uključujući Francusku, Poljsku i Veliku Britaniju, rezultati glasanja su više potvrda poverenja vodećim liderima u situaciji kada je izlaznost porasla, a nacionalisti samo skromno napredovali.

Suočavajući se s većim neprijateljstvom Rusije, rastućom ekonomskom moći Kine i nepredvidljivim američkim predsednikom Trampom, mnogi Evropljani su, izgleda, poslušali poruku da EU treba da se drži zajedno kako bi zaštitili prava radnika, slobodu govora i demokratiju.

I izlaznost na izborima je porasla na 51 odsto sa samo 43 odsto, koliko je iznosila na poslednjim izborima 2014. godine.

Privremeni rezultati koje je objavio Evropski parlament pokazali su da Evropska narodna partija trenutno ima 180 mesta, Socijaldemokrate 145, liberali 109, Zeleni 69, što je ukupno 503 poslanička mandata za proevropski nastrojene partije

Dve krajnje desne grupe podeliće 112 mesta i dostići 171 poslaničko mesto sa trećom grupacijom, evroskeptičnim blokom.

Naime, Faradova partija kao i Merelovi konzervativci osvojili su po 29 mandata, jedan više od Salvinijeve Lige, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: