"Ako su za poštovanje granica, neka javno kažu da je Kosovo južna srpska pokrajina"

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je lidere u Sarajevu da ako su za poštovanje granica javno kažu da je Kosovo južna srpska pokrajina.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Georg Hochmuth
EPA/Georg Hochmuth

On je pozvao političke lidere da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

"Na taj način smirili bi duhove u BiH. Javna je tajna da bi oni koliko sutra priznali nezavisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz Republike Srpske. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regionu govore", rekao je Dodik za Srnu komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da nema nikakve analogije između BiH i Kosova.

Dodik je ocenio i da je politika dvostrukih standarda izvor destabilizacije regiona, bilo da dolazi od evropskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH.

"Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u Srpskoj", rekao je Dodik.

Komšić je ranije danas izjavio da nema nikakve analogije između Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine, i da je nemoguće tražiti je, te da "niko neće svoje gubitke kompenzovati na Bosni i Hercegovini".

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Komšić navodi da u regionu ne može "postojati nikakav presedan, koji bi se dalje mogao primenjivati u regionu".

strana 1 od 137 idi na stranu