Mesić se predomislio, primio nagradu Počasnog građanina Sarajeva

Gotovo godinu i po od kada mu je dodeljena, bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić se predomislio i danas je primio nagradu Počasnog građanina Sarajeva.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

12:09

Mesić se predomislio, primio nagradu Počasnog građanina Sarajeva
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Mesić je u februaru prošle godine odbio da primi nagradu Počasni građanin Sarajeva, a danas su mu je u sarajevskoj Većnici uručili gradonačelnik Abdulah Skaka, zamenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsedavajući Gradskog veća Igor Gavrić.

"Meni je drago da sam danas ovde. Bilo je određenih nesporazuma, sećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita", rekao je Mesić, preneo je sarajevski portal Kliks.

Mesić je, podseća se, prošle godine odbio nagradu jer su se gradske vlasti u Sarajevu predomislile, tačnije priznanje Počasnog građanina Sarajeva umesto Orhanu Pamuku, turskom književniku, u poslednji čas odlučile da dodele nekadašnjem hrvatskom predsedniku.

"Pre svega trebalo me obavestiti da sam uopšte predložen za Počasnog građanina, jer ni to nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drugačija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni gradjanin... Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva", rekao je Mesić prošle godine.

Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima "oduzele" nagradu svetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti. Uprkos očekivanju da će se Mesić pojaviti u Sarajevu u aprilu prošle godine, do toga nije došlo.

On je zahvalio, poručio da će uvek biti prijatelj glavnog grada BiH, ali da nagradu neće prihvatiti. Ipak, 14 meseci posle, Mesić je u Većnici primio nagradu koju je prvobitno odbio jer je, kako je naveo, rešio sve nesporazume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: