Ponedeljak, 04.03.2019.

10:42

Grafit OVK na zgradi Konzulata Srbije u Beču

Na zgradi u kojoj se nalazi Konzularno odeljenje Ambasade Srbije u Beču tokom noći nepoznata lica ispisala su grafit tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (UČK).

Izvor: Tanjug

Grafit OVK na zgradi Konzulata Srbije u Beču
Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/

Zbog ovog incidenta Ambasada traži pooštravanje mera bezbednosti srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Austriji.

Ambasada Republike Srbije uputila je danas verbalnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Austrije u kojem austrijske vlasti obaveštava o grafitu terorističke organizacije kosovsko-albanskih ekstremista OVK, koji je napisan na zgradi u kojoj se nalazi Konzularno odeljenje Ambasade Srbije.

Ambasada je Ministarstvo pozvalo da obavesti sve nadležne institucije Austrije o ovom događaju, i da preduzmu sve mere kako bi otkrili počinioce.

Takođe, Ambada zahteva i pooštravanje mera bezbednosti diplomatskih predstavništva naše zemlje u Beču, Salcburgu.

"Ovaj događaj zasigurno ne doprinosi smanjenju tenzija i ponovnom uspostavljanju dijaloga u Briselu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je zbog serije jednostranih mera vlasti u Prištini prekinut. Ambasada smatra, s tim u vezi, ovaj incident kao dalju provokaciju i dovođenje u opasnost diplomatskih predstavništva Srbije, što je suprotno Bečkoj konvenciji o diplomatsko-konzularnim odnosima", navodi se u noti.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Srbije Ivica Tončev, zadužen za bezbednost i kontrolu diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, hitno je otputovao u Beč kako bi se na licu mesta upoznao sa situacijom na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

12 h

Podeli: