Koha: Uprkos pritiscima SAD, Haradinaj ne odustaje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i pored povećanog pritiska SAD, ne povlači odluku o zadržavanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, piše Koha ditore.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2019.

08:49

Koha: Uprkos pritiscima SAD, Haradinaj ne odustaje
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

I posle susreta sa dvojicom visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti Haradinaj je, kako navodi Koha ditore, ostao pri stavu da nema povlačenja niti suspenzije takse.

Na sastanku koji je održan u kancelariji predsednika Kosova Hašima Tačija, koji već mesecima obećava američkim zvaničnicima da će povući taksu, Haradinaj je bio "izložen velikom pritisku".

Kosovski premijer je, kako je sam izjavljivao taksu uspostavio kao "odbranu granice", što je dovelo do kašnjenja dijaloga pošto je Srbija uslovila njegov nastavak ukidanjem takse.

Delegacija SAD u kojoj su bili glavni direktor za Evropske poslove u Nacionalnom savetu bezbednosti SAD-a Džon Erat kao i direktor za Balkan Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Bradam Berkli je juče posle podne razgovarala sa Tačijem i Haradinajem.

Haradinaj koji je prvi izašao sa sastanka rekao je kratko novinarima da će se razgovori nastaviti i sutra.

U saopštenju iz njegovog kabineta se navodi da je Kosovo spremno za postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma koji ima za rezultat medjusobno priznanje u granicama koje je Kosovo imalo na dan proglašavanja nezavisnosti 17.februara 2008. godine.

U saopštenju se takođe navodi da je Kosovo spremno da preuzme obaveze za učlanjenje u EU, NATO, UN i druge međunarodne organizacije.

"Kosovo je spremno za slobodnu trgovinu u okviru zapadnog Balkana i pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum će obuhvatiti i regulisanje poglavlja slobodne trgovine izmedju Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta predsednika Tačija rečeno je da ni pod kojim uslovom niti pod bilo kojom okolnošću Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

"Erat i Berkli su ponovo istakli jasan stav američke administracije da se taksa mora suspendovati u cilju nastavljanja dijaloga i napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Kosova.

Tači je kazao da "državne institucije što pre treba da preduzmu konkretne korake u skladu sa prijateljskim savetima SAD".

"Ove odluke moraju biti u funkciji očuvanja i jačanja strateške saradnje sa SAD i naše državne posvećenosti dijalogu i mirovnom sporazumu", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: