"Haradinaj ne odustaje, ukidanje taksi posle priznanja"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije promenio stav o ukidaju taksi posle sastanka sa Johanesom Hanom.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.01.2019.

00:15

Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

Iako je glavni razlog posete evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana Prištini bio zahtev da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije promenio stav, piše "Gazeta ekspres".

Kako navodi taj prištinski sajt, razgovor komesara Hana i Haradinaja započeo temom liberalizacije režima viza.

Han je, međutim, podsetio Haradinaja da je to pitanje zatvoreno još u decembru prošle godine, i da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima do 2020. godine, a sada je tek početak 2019.

"Prva poseta regionu u 2019. Imao sam dobre i otvorene razgovore sa premijerom Haradinajem i ministrima. Radujem se bliskoj saradnji po svim otvorenim pitanjima kako bi Kosovo moglo da napreduje na svom putu ka EU", napisao je evropsku komesar na tviteru.

Haradinaj je nakon sastanka na fejsbuku napisao da je Hanu preneo da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima i da očekuje brzi napredak.

"Na sastanku sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, ponovio sam da je pozicija Kosova jasna po pitanju evropskih integracija. U tom smislu, postigli smo napredak na evropskom putu i nakon ispunjenja kriterijuma za liberalizaciju očekujemo brzu odluku o dobijanju prava na slobodno kretanje", napisao je Haradinaj.

"Gazeta ekspres" navodi da je Han, međutim, bio više zainteresovan da razgovara o ukidanju taksi za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, i da je zbog toga i došao u Prištinu.

Haradinaj mu je, kako se navodi, dao sličan odgovor koji je dao na takav zahtev Amerikanaca.

Carine se ukidaju kada Srbija prizna Kosovo, rekao je Haradinaj, a prenosi "Gazeta ekspres".

Haradinaj je u nedelju izjavio da je prištinska vlada spremna da ukine takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati, kako je naveo, uzajamnim priznanjem.

"Gazeta ekspres" primećuje da nakon sastanka Hana i Haradinaja nije navedeno je EU preko svog komesara ponudila takve garancije.

Oni se, inače, po završetku sastanka nisu obratili novinarima, niti su na svojim nalozima drustvenim mrežama pomenuli takse.

Han, koji je u Prištini razgovarao samo s Haradinajem, nakon sastanka je otputovao za Tiranu, gde će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: