Na novosadskim fasadama najčešće "svastike"

Novi Sad -- Grafiti koji se ubedljivo najčešće pojavljuju i potrebno ih je uklanjati sa fasada u Novom Sadu su kukasti krstovi.

Izvor: Beta
Podeli
B92
B92

To je izjavio predstavnik Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Ivan Nožinić.

"To je zaista poražavajuće da se događa u gradu koji je pretrpeo velike žrtve upravo od strane fašista, posebno u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine", rekao je Nožinić za novosadski informativni portal 021 (021.rs).

Naveo je da je u poslednje vreme povećan broj grafita usmerenih protiv Roma, a prvi put u većem broju pojavili su se i antiruski grafiti mržnje.

Gradsko zelenilo u svom sastavu ima i "antigrafiti jedinicu", koja mesečno izlazi na teren između 40 i 50 puta zbog grafita mržnje na fasadama zgrada u Novom Sadu.

Ta jedinica reaguje po nalogu komunalne policije i na terenu prekrečava grafite. Kako navodi 021, bilo je i grafita uperenih protiv novinara, političara, migranata, izbeglica, Roma, muslimana, a jedinica je na terenu uklanjala i grafite političke organizacije Treća Srbija i ispostavila račun stranci, u iznosu od 135.601 dinara.

Uklanjanje grafita plaća se iz gradskog budžeta, a nadležni tvrde da im je veoma teško da pronađu počinioce.

"Gradsko zelenilo poziva građane da, ukoliko primete natpise koji pozivaju na mržnju, takve slučajeve prijave isključivo Komunalnoj inspekciji", kazao je Nožinić.

Društvo

strana 1 od 176 idi na stranu