Jevtić:U SAD smo došli da realno predstavimo probleme Srba

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić kaže da je cilj posete Vašingtonu da realno predstave probleme Srba na KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jevtić se sa delegacijom Srpske liste nalazi u poseti glavnom gradu SAD, gde će govoriti i o nedavnim incidentima u južnoj srpskoj pokrajini.

"Došli smo da predstavimo realnu sliku onoga što su danas realni problemi Srba koji žive na prostoru KiM i da govorimo o poslednjim incidentima, kojih je samo tokom meseca maja bilo dvadesetak, kao i onome što se u dešavalo od moje poslednje posete Vašingtonu u February. To je pre svega incident u kojem je uhapšen Marko Đurić, način na koji se sve to desilo i što je doprinelo zahlađenju odnosa Srba i Albanaca na Kosovu", rekao je Jevtić za Glas Amerike

Jevtić je rekao da će se delegacija u Vašingtonu susresti sa predstavnicima Stejt departmenta, a da je već razgovarala sa predstavnicom Ministarstva odbrane SAD i predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta.

Na pitanje kako ocenjuje rad Misije Euleksa, koja završava mandat na Kosovu, Jevtić je rekao da očekivanja nisu ispunjena do kraja, te je ukazao da i dalje postoji veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i ubistava, koji nisu rešeni.

Podsetivši na nedavni incident u Starom Gracku, Jevtić je rekao da sve što se događa, i nakon ubistva 14 srpskih žetalaca, "dogadja jer su prethodni incidenti prošli nekažnjeno".

"Nismo u potpunosti zadovoljni i mislimo da je ne samo Euleks, već čitava međunarodna zajednica, koja je u velikom kapacitetu prisutna na Kosovu, još daleko od onoga što je trebalo da uradi, a to je da je zbog pravde, istine, stabilnosti i mira trebalo da daleko bolje te probleme i pitanja reši", ocenio je Jevtić.

Govoreći o urbanizaciji Gračanice, Jevtić je rekao da je želja i potreba da se Gračanica i druge sredine u kojima Srbi na Kosovu žive urbanizuju proistekla iz činjenice da ne postoji povratak u urbane sredine, kao što su Priština, Đakovica i drugi gradovi u kojima su Srbi živeli pre rata.

Ipak, naglasio je, važnije od urbanizacije je ekonomsko i bezbednosno pitanje.

"Bez razvoja ekonomije neće biti mogućnosti da mladi tu ostanu. Prioritet mora da bude mogućnost da se ekonomija razvija, a mi smo tu šansu videli kroz formiranje Zajednice srpskih opština. Mislim da će ZSO upravo pruziti te mogućnosti", kaže on.

Na pitanje da li ima neke informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, Jevtić je rekao da nema i da smatra da informacije treba da pruže organi i institucije koje se bave istragom.

Kosovo

Sprečen prijem Kosova u SCO

Beograd -- Na sednici Saveta Svetske carinske organizacije u Briselu je sprečen prijem samoproglašenog Kosova, čiji status u toj organizaciji ostaje sporan i zamrznut.

Kosovo subota 30.06. 16:39 Komentara: 20
strana 1 od 98 idi na stranu