"Bujošević da javno objasni zašto je smenjen Mihajlović"

NUNS je pozvalo generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića da javno objasni zašto je Milivoje Mihajlović smenjen sa pozicije direktora Radio Beograda.

Izvor: Beta
Podeli

Navodeći da prilikom smene Mihajlovića "nije poštovana procedura predviđena Zakonom o javnim servisima i Statutom RTS-a", NUNS je u saopštenju ocenio da se nosioci ključnih funkcija u Javnom servisu ne mogu smenjivati i time diskvalifikovati bez ikakvog obrazloženja.

"Javnost rada, upravljanja i odlučivanja RTS je njegova obaveza propisana članom šest Zakona o javnim servisima u kojem stoji da se odgovornost javnog medijskog servisa prema javnosti kao i uticaj javnosti na njegovo delovanje ostvaruje posebno: javnošću postupka imenovanja organa javnog medijskog servisa", navelo je udruženje.

NUNS je podsetio i da je članom 23 istog zakona propisano da generalni direktor predlaže Upravnom odboru imenovanje i razrešenje direktora programa.

"Statut Javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije precizira da Upravni odbor RTS-a u okviru svojih nadležnosti 'imenuje i razrešava direktore Radija i Televizije a obrazloženu odluku o imenovanju donosi na predlog generalnog direktora i čini je dostupnom javnosti", navelo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Upravni odbor Radio-televizije Srbije (RTS) razrešio je dužnosti direktora Radio Beograda Milivoja Mihajlovića, a za vršioca dužnosti postavio Milana Nedića, nekadašnjeg urednika Jutarnjeg i Beogradskog programa, objavljeno je ranije na sajtu javnog serisa. Kako se navodi, dosadašnji direktor Mihajlović prelazi na dužnost pomoćnika generalnog direktora RTS-a. Milivoje Mihajlović se na mestu direktora Radio Beograda nalazio od jula 2015. godine.

Društvo

strana 1 od 6522 idi na stranu