"Ponosan sam što sam odbio da bombardujem Srbiju"

Grk Marinos Ricudis koji je 1999. odbio naređenje da učestvuje u NATO bombardovanju i da svojim brodom krene na Srbiju, 18 godina kasnije kaže da je ponosan.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
Screenshot
Screenshot

Dodaje da je to bio fantastičan osećaj što je podržao Srbiju u borbi protiv svih.

Ricudis, tada kapetan broda Temistoklis i potporučnik ratne mornarice, odbio je naređenje i umesto da krene za Srbiju vratio je brod nazad u luku.

On za "Blic" kaže da je "izuzetno ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu".

"To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja", kaže on.

"Bio je to fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja", navodi.

Ta odluka je ostavila velike posledice po njegovu karijeru. Ricudis je izbačen iz mornarice i danas je kapetan na jahtama, suđeno mu je pred više sudova, boravio je u zatvoru.

Kako kaže, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora.

"Bio sam tri dana u vojnom zatvoru. Žalio sam se i apelacionom sudu preko svojih advokata, ali oni su podržali prvostepenu presudu, dodaje ovaj Grk.

Odlučio je međutim da ide do kraja, pa je tužio Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, ali su se oni složili s odlukom grčkog suda.

"Naravno to je bila nezakonita odluka. Takav je sistem. Tako je svuda", kaže on.

Srpska ambasada u Grčkoj je u skorije vreme stupila u kontakt s njim u nameri da sazna da li bi prihvatio orden države Srbije. On je to tada odbio.

"Rekao sam im da ne želim ništa i da sve zaslužuje vaš hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse, kaže Ricudis.

Poslanik DS Dušan Milisavljević predložio je da se nekadašnjem grčkom mornaru Marinosu Ricudisu dodeli najviši znak javnog priznanja naše države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu