Matis: Ekstremisti ID sada su u zamci

Američki ministar odbrane izavio u Bagdadu da su ekstremisti ID nakon što su izbačeni iz glavnog utočišta na severu Iraka, sada zarobljeni vojnom stegom.

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

10:15

Matis: Ekstremisti ID sada su u zamci
Getty images

Američki ministar Džejms Matis to je izjavio nakon sastanka s visokim iračkim zvaničnicima i američkim komandantima, a planira se i sastanak s Masudom Barzanijeom, liderom poluautonomnog kurdskog regiona koji je pomogao u borbi protiv islamskih ekstremista.

U obraćanju novinarima, Matis je rekao da će takozvana rečna dolina srednjeg Eufrata, od grada Al Kaim na zapadu Iraka do grada Der el Zour na istoku Sirije, biti na vreme oslobođena, jer će Islamska država biti pogođena s oba kraja doline koja deli dve zemlje.

"Islamska država je sada uhvaćena između snaga koje se približavaju. Tako da su dani Islamske države sigurno odbrojani, ali još nije gotovo i neće biti gotovo uskoro", rekao je Matis.

Matis je doputovao u nenajavljenu posetu iračkoj prestonici samo nekoliko sati pošto je američki predsednik Donald Tramp predstavio novu strategiju za Avganistan i obećao agresivniji, efikasniji pristup borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Iako su talibani glavna opoziciona snaga u Avganistanu, u toj zemlji su se takođe pojavili ekstremisti Islamske države. Američke vazduhoplovne snage i u Avganistanu i u Iraku pomažu lokalnim snagama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: