Opozicija o mandataru: "Sultanat", "kapitulacija"...

Izbor Ane Brnabić za mandatara je izazvao podeljene reakcije i u redovima opozicije, čiji lideri su koristili različite termine da “objasne situaciju“.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug
Tanjug

Nestranačka ličnost na čelu Vlade Srbije je izbor doskorašnjeg premijera, a nedavno izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takav scenario smo u, modernoj istoriji Srbije, videli samo u slučaju Borisa Tadića, kada je funkciju predsednika Vlade Srbije obavljao “civil“, odnosno čovek bez članske karte – Mirko Cvetković.

Javnosti se najpre putem Tvitera obratio predsednik Dveri Boško Obradović, koji je istakao da Brnabićeva ima veće poverenje Zapada od Vučića.

Zato predsednik mora da predloži ono što mu je Zapad naredio. Izgleda da se nije mnogo pitao. Je l' čuo neko obrazloženje zašto je Ana Brnabić dobro rešenje za premijera? Verovatno mu je glupo da kaže da to nije njegov izbor nego tuđi“, napisao je Obradović.

Šefica poslaničke grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić rekla je da je izbor Ane Brnabić za buduću premijerku kapitulacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Vašingtonom, a dodala je i da “smo videli gospođu Brnabić koja mesecima vodi humanitarne akcije, nagradne igre i deli ključeve od stanova. Tako je rađeno na njenom profilisanju i njenoj promociji".

Iz Demokratske stranke Srbije se oglasio predsednik Miloš Jovanović, koji je rekao da ne vidi ništa što Brnabićevi kvalifikuje da predvodi Vladu Srbije.

"Nadam se da se niko nije rukovodio činjenicom da ličnost Ane Brnabić odgovara definiciji današnje političke korektnosti", rekao je Jovanović, navodi se na nalogu DSS-a na Tviteru.

Reakcija saopštenjem je stigla i iz DS, odnosno predsednika Dragana Šutanovca, koji je konstatovao da Srbija postaje “sultanat“.

“Informacija o imenu koje će preuzeti kancelariju premijera potpuno je nebitna jer već pet godina i funkciju premijera i predsednika i vrhovnog komandanta i koordinatora službi i spasitelja iz poplava i vozača kamiona kroz tunele obavlja samo jedan čovek koji jedini odlučuje o sudbini ovog naroda. U našoj zemlji se uspostavlja sultanat u kome postoji jedan sultan i mnogo vezira, među kojima je i Ana Brnabić”, naveo je Šutanovac.

Dodao je i da je informacija o imenu samo informacija ko će preuzeti odgovornost za sva Vučićeva nerealizovana obećanja.

“Nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, predsednik je odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio. To govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija nauštrb svih građana koji u Srbiji svakoga dana žive sve lošije. Novi premijer će imati autoritet samo ukoliko u prvoj nedelji uhapsi odgovorne za Savamalu i batinaše koji su napali novinare i građane na dan polaganja Vučićeve zakletve. U suprotnom, imaćemo Vladu u kojoj će šef biti isti kao i do sada, samo sa druge pozicije”, istakao je Šutanovac.

Otvorena vrata za saradnju sa budućom premijerkom ostavio je lider LDP Čedomir Jovanović, ali samo ako ona “zna da razlikuje Moskvu i Brisel“:

"Međusobni odnosi LDP-a i buduće premijerke zavise od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje", rekao je Jovanović.

Kako se navodi, saradnja će zavisiti i od sposobnosti Ane Brnabić da "preseče gordijeve čvorove u regionu, od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih".

Povodom kandidovanja Brnabićeve za premijersku poziciju nisu se oglašavali bivši predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić, dok je Saša Radulović na Tviteru napisao da "nigde u uređenom svetu predsednik države ne bira i ne određuje mandatara, već to čini parlamentarna većina".

strana 1 od 301 idi na stranu