Velt: Pred očima Kfora Arapi islamizuju Kosovo

Dojče vele prenosi pisanje nemačke štampe koja je analizirala uticaj Saudijske Arabije i Turske na Balkanu. List Velt piše da se to odigrava pred očima Kfora.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.05.2017.

07:50

Velt: Pred očima Kfora Arapi islamizuju Kosovo
Foto: Getty images

List Velt objavio je članak pod naslovom "Arapi finansiraju islamiste na Balkanu" u kom se navodi da su misionarske organizacije Saudijske Arabije aktivne na Kosovu i da tamo šire vehabijsku interpretaciju islama, na primer, slanjem propovednika.

Sevim Dagdelen, poslanica Levice, upozorila je da se, pred očima Kfora, Kosovo razvilo u islamistički teroristički centar u regionu. "Skandalozno je to što su zahvaljujući prisustvu nemačkih vojnika saudijski propovednici nasilja i mržnje neometano mogli da postave ideološku osnovu za to", istakla je ona.

"Od nemačke vlade se traži da više ne prikazuje ulepšano situaciju na Kosovu i da ne ostavlja nejasnoće pred javnošću kada je reč o konkretnim brojkama u vezi sa regrutovanjem ljudi za islamističke terorističke mreže kao što je ID i druge organizacije na području KFOR-a", dodala je Sevim Dagdelen.

Prema saznanjima nemačke vlade, turski konflikt između vladajuće stranke AKP i pokreta Fetulaha Gulena prenosi se i na balkanske države Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

"Dagdelenova je ubeđena da na Kosovu, području delovanja Kfora, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima odrešene ruke za svoju, kako kaže, neoosmansku imperijalnu politiku, te da on istovremeno koristi mogućnost svog uticaja na Kosovu i za političke čistke", piše "Velt".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: