Otkriven spomenik Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku

Beograd -- U Bačkom Jarku svečano je otkriveno Spomen obeležje Podunavskim Ssvabama, stradalim krajem Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot/Tanjug
screenshot/Tanjug

Otkrivanju spomenika prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i izaslanik vlade SR Nemačke Harmut Košik.

Krajem Drugog svetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za nemačke civile, koji su ostali na područijma pod jugoslovenskom vlašću.

Logor je postojao od 2. decembra 1944. do 17. aprila 1946. i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i dece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.

Spomenik stradalima postavljen je u prethodnih mesec dana, na inicijativu Udruženja Podunavskih Ssvaba Nemačke, koji su ga podigli uz pomoć pokrajinske i lokalne administracije.

Obeležje je u obliku mermernog krsta, sa natpisom:

"Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, Podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti".

Pored Vučića i Košika, otkrivanju i osveštanju spomen obeležja prisustvovali su i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu