Izmeštanje spomenika Tomi Zdravkoviću podelilo Leskovčane

Leskovac -- Spomenik legendarnog pevača Tome Zdravkovića koji je preminuo na današnji dan pre 25 godina, biće premešten iz centra grada na kej pored Veternice.

Izvor: Južne vesti
Podeli

Kako pišu "Južne vesti" to će bIti njegovo konačno odredište.

Samo izmeštanje spomenika predviđeno je urbanističkim planom zbog izgradnje gradskog trga, a ova odluka podelila je Leskovčane. Dok pojedinci smatraju da je odluka udar na jedan od najlepših momenata u gradskoj istoriji, drugi su oduševljeni mestom na koje će bista ovog pevača biti postavljena.

Mlađi Leskovčani se slažu da se spomenik legende narodne muzike prebaci na kej.

"Među nas boeme. Na tom keju se omladina skuplja svake večeri, zasvira se na gitari i po neka pesma, često Tomina", kaže gimnazijalac Nikola Stojanović koga su novinari "Južnih vesti" zatekli na veterničkom keju.

Međutim, ima dosta i onih koji se ne slažu da spomenik bude pomeren iz centra grada.

"I u vreme najveće slave i posle višegodišnjeg života u prestonici, Toma se uvek predstavljao kao Leskovčanin i Pečenjevčanin. To niko ne sme da zaboravi, a ne da ga ovako seljakaju. To nije u redu", kaže Miodrag Rakić, drug Tome Zdravkovića iz detinjstva.

Bista koja će biti premeštena je izrađena u prirodnoj veličini, na mestu gde je Toma nekada pevao u leskovačkoj kafani. Podignuta je krajem septembra 2011. godine, u prisustvu njegove porodice i kolega umetnika.

Od kako je sagrađen, Tomin spomenik postao je najpoznatija "turistička destinacija" za sve koji iz drugih krajeva Srbije i bivše Jugoslavije posete ovaj grad.

"Ako se nisi slikao pored Tome, nisi ni bio u Leskovcu. Zaista je tako. I prvo što nas turisti pitaju jeste gde se tačno nalazi spomenik ovom legendarnom pevaču", kažu u Turističkoj organizaciji Leskovca.

U svakom slučaju, spomenik se premešta svega stotinak metara dalje, na veternički kej, a Leskovac će dobiti dugo najavljivani gradski trg.

strana 1 od 139 idi na stranu