Kameronov kraj?

Posle objavljivanja rezultata referenduma pokrenulo se pitanje da li bi to moglo da košta funkcije britanskog premijera koji se zalagao za ostanak u Uniji.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

07:41

Kameronov kraj?
Foto: GettyImages

Britanski premijer Dejvid Kameron verovatno više neće obavljati tu funkciju pobede pristalice izlaska Britanije iz EU, piše AP.

Nekadašji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamenum, navode oni.

Međutim, britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond poručio je da će Kameron i dalje biti premijer iako je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije

"Ostaće premijer, sprovodiće u delo nalog britanskog naroda", rekao je Hamond za Skaj njuz, preneo je AFP.

Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Kameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i sprečiti migrante iz EU da pređu u Veliku Britaniju zbog beneficija.

Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na "milost i nemilost" birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu.

Ta zabrinutost pojačna je pošto je više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afrike tokom 2015. stigao u EU.

BBC i Skaj njuz su već oko 5.00 izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”.

Prema prognozama tih medija, za Bregzit je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo poptuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: