Kraj Evropske unije kakvu znamo: Britanija za izlazak!

Građani Velike Britanija na referendumu o Evropskoj uniji odlučili su da napuste EU, potvrdila je britanska Izborna komisija.

Izvor: B92
Podeli
Slavlje pristalica &Napusti& kampanje. Foto: Tanjug
Slavlje pristalica "Napusti" kampanje. Foto: Tanjug

BBC i Skaj njuz su već oko pet izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti društvo evropskih naroda.

Prema prognozama tih medija, za napuštanje EU je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Pročitajte još:

Na referendum je izašlo nešto manje od 72 odsto Britanaca, za izlazak se izjasnilo preko 15.000.000, dok je svoju budućnost u EU videlo milion manje.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo potpuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Ubrzo je izjavu dala i liderka škotske SNP Nikola Stardžon, koja je istakla da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji. Naprotiv, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Dešavanja ovog jutra i reakcije na referendum iz čitavog sveta možete pratiti na novom blogu - OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu