Hoće li Cipras doći u Beograd?

Iako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da će Cipas na jesen doći u Beograd, beogradski listovi “Blic” i “Danas” pišu da do toga neće doći.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 13.08.2015.

23:15

Default images
Foto: Tanjug, AP

U paketu uslova koje Grčka mora da ispuni da bi dobila finansijsku pomoć Zapada stoji i priznanje Kosova, piše „Blic”, dok “Danas” navodi grčki premijer trenutno smatra da na jesen ne treba da dođe u svoju prvu zvaničnu posetu Srbiji

Dačić i Cipras su se sreli prošle nedelje na ceremoniji otvaranja novog Sueckog kanala koju je Egipat organizovao u gradu Ismailija.

"Sreli smo se u Egiptu, rekao mi je da će na jesen doći u Beograd", rekao je šef srpske diplomatije.

Međutim, “Blic” piše da sve češći napisi u grčkoj štampi i najave tamošnjih analitičara i političara da je "Kosovo izgubljena bitka za Srbiju" imaju svoju pozadinu, kao i da će Grčka, zbog ranjive finansijske situacije u kojoj se nalazi, “morati da igra po notama zapadnih finansijera”.

“Čudo treba da se dogodi da Grčka u narednih nekoliko meseci, najviše godinu, ne prizna Kosovo. Ozbiljan poduhvat će morati da učini srpska diplomatija da zvanična Atina odustane od priznanja ili da ga bar prolongira”, prenosi “Blic” izjavu jednog od svojih sagovornika. Kako navode, uslovi koje će zvanična Atina morati da ispuni da bi dobila preko potreban novac nisu samo ekonomski, već i politički.

Politički analitičar Dušan Janjić za taj list ocenjuje da će priznanje Kosova doći već na jesen.

“Cipras će odigrati pragmatično. Priznaće Kosovo kako bi odložio pitanje imena Makedonije. Zbog loše situacije u kojoj se nalazi neće moći da vodi svoju politiku. Moraće da čini ustupke, a to će u ovom slučaju biti priznanje Kosova”, navodi Janjić.

Janjić smatra i da bi priznanje bilo korisno za uspostavljanje veza između Grčke i Albanije i albanskog naroda u regionu.

Sa druge strane, “Danas” piše da njegovi dobro obavešteni izvori iz Atine navode da Cipras smatra da ne treba da dođe na u Beograd.

Kako tvrde sagovornici tog lista, razlog za takvo mišljenje predsednika grčke vlade jeste to što u pokretu Siriza dominira stav da "premijer Srbije Aleksandar Vučić vodi pubertetsku politiku".

Međutim, izvori “Danasa” nisu želeli da preciziraju čime je nezadovoljna Atina kada je reč o potezima Vučića.

Podsećamo, Ministar spoljnih poslova Grčke Nikolaos Kocias istakao je polovinom jula da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima kao i bezbednosnim organizacijama.

Ambasador Grčke u Beogradu Konstantinos Ikonomidis je ubrzo izjavio da Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da se to neće promeniti.

Grčka je jedna od pet članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Kosovo nisu priznali ni Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: