Kijev će tražiti proces u Hagu?

Ukrajinski Nacionalni savet za bezbednost i odbranu je zatražio od Vlade da pokrene proces pred nadležnim sudom u Hagu za zločine protiv čovečnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

19:39

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Savet je takođe zatražio da se pokrene procedura da se samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini proglase "terorističkim organizacijama".

S druge strane, od kada je počeo konflikt na jugoistoku zemlje, međunarodni posmatrači registrovali su brojna kršenja ljudskih prava i od strane ukrajinske vojske, prenosi Itar-tass.

Organizacija Hjuman rajts voč je optužila ukrajinske trupe za upotrebu zabranjene kasetne municije protiv civila, kao i za granatiranje naseljenih područja, podseća ova agencija.

Podsetimo, i posle više rundi pregovora, stanje na istoku Ukrajine se ne poboljšava. Juče je izveden napad na Marijupolj, strateški važan lučki grad, u kom je poginulo oko 30 ljudi, a ranjeno više od 90. Kijev je za napad optužio proruske separatiste.

Lider samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko je naveo da pobunjenici ne napadaju grad Marijupolj, već ukrajinsku vojsku, "koja se grupiše u tom gradu".

Rusija je ranije danas blokirala deklaraciju UN kojom se osuđuje granatiranje Marijupolja.

Danas već sukobi su se "preselili" u Harkov i Gorlovku.

Zbog pogoršanja situacije u Ukrajini, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sazvala je vanredan sastanak ministara spoljnih poslova EU, za četvrtak, 29. januar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: