Protest na KiM: Kamenje i suzavac

Priština -- Na demonstracijama u Prištini povređene su 23 osobe, a privedeno je više od 20 ljudi, izjavio je porptarol Kosovske policije Baki Keljani.

Izvor: B92, Beta, RTS, Tanjug
Podeli

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je u šetnji ka zgradama Vlade i Skupštine Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča.

Pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike Kosovske policije. Policija je reagovala i bacila suzavac, jer su demonstranti počeli da demoliraju i obližnje kafiće i restorane.

Napadnuti su i srpski novinari koji su izveštavali sa ovog događaja, među njima i naš dopisnik.

Lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je sa protesta u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnoig ministra za povrartak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

Na protestu je zatraženo i da Vladu napusti bivši premijer i sadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Jedna od parola koja se izdvajala je i "Isu damo, Kosovo ne damo".

Protest je zvanično završen, ali mnogi učesnici sa celog Kosova još nisu otišli sa Trga Ibrahima Rugove i Skenderbega.

Kako su juče pojedini mediji pisali, protest je i protiv posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovu koja se dogodila 14. januara ove godine.

Napadnute novinarske ekipe

Tokom protesta demonstranti su pokušali fizički da se obračunaju sa snimateljima i novinarima RTS-a, a verbalno i fizički je napadnuta ekipa drugog kanala Radiotelevizije Kosova, koji emituje program na srpskom.

"Gađali su nas letvama i kamenjem. Pokušali su da nam otmu kameru, kada su čuli da pričamo na srpskom jeziku", prenela je reporterka te televizije Aleksandra Jovanović.

Snimatelj Bojan Košanin pogođen je flašom u ruku, ali nema teže povrede.

Policija je ekipi RTK 2 savetovala da se udalji sa demonstracija, jer za njih nije bezbedno. Kako se navodi, ekipa RTK2 ipak je nastavila da prati demonstracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu