Preminuo Eduard Ševardnadze

Eduard Ševardnadze, ministar spoljnih poslova SSSR-a i bivši predsednik Gruzije, preminuo je u Tbilisiju, objavila je njegova asistentkinja Marina Davitašvili

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 07.07.2014.

11:45

Default images

Ona je za agenciju Rojters potvrdila da je Ševardnadze preminuo u 86. godini, posle duge bolesti, ali nije navela više detalja.

Ševardnadze je bio ministar spoljnih poslova Sovjetskog saveza od 1985. do 1991. godine i jedan od najuticajnjih političara iz ere Mihajla Gorbačova. Nakon raspada SSSR-a je 1995. godine postao predsednik Gruzije.

Na toj funkciji je ostao sve do 2003. godine, kad se u Gruziji dogodila takozvana Revolucija ruža, odnosno protesti zbog spornih rezultata parlamentarnih izbora. Ti događaji su doveli do smene predsednika države.

Nakon tih događaja je Ševardnadze uglavnom živeo povučeno, daleko od očiju javnosti.

Eduard Ševarnadze je bio rođen 1928. godine u gradu Lančkuti u zapadnoj Gruziji, 1946. godine se priključio Komunističkoj partiji, a 1972. postao je lider KP u Gruziji.

1985. godine postao je ministar spoljnih poslova SSSR-a u vreme vladavine Mihajla Gorbačova. Bio je jedan od najuticajnijih ljudi tog perioda sa važnom ulogom u odnosima između Moskve i zapada u okončanju Hladnog rata.

Bivši šef sovjetske diplomatije Eduard Ševardnadze, na Zapadu je bio doživljavan kao heroj u okončanju Hladnog rata, ali je u rodnoj Gruziji, kao šef države, doživeo dramatičan politički pad. Kako ističu zapadni mediji, taj politički veteran je u očima mnogih državnika na Zapadu bio jedan od najuticajnijih figura za postizanje sporazuma koji je doveo do rušenja Berlinskog zida, a imao je i vodeću ulogu u pregovorima sa SAD o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Među svojim sunarodnicima je imao nadimak "Srebrna lisica" zbog, kako su smatrali, sposobnosti da preživi političke krize.

Ipak, njegovo zbacivanje sa mesta šefa gruzijske države, izazvalo je veliko slavlje na ulicama Tbilisija.

Njegova vladavina je ostavila Gruziju u siromaštvu i haosu, navodi AFP i ocenjuje da je Ševardnadze svojim pristankom da se povuče sa vlasti posle masovnih protesta 2003. uspeo da sačuva stečenu reputaciju i poštedi zemlju krvoprolića kojeg su se mnogi pribojavali.

Predsednik Gruzije je postao 1995, reizabran je 2000, ali je 2003. usledila revolucija koja ga je koštala vlasti. Kritičari njegovog režima u Gruziji tvrde da je dozvolio kriminalnim grupama da ojačaju, u zamenu za lojalnost režimu, da su se kriminal i korupcija otrgli kontroli, a država našla na ivici bankrota.

Ševardnadze je preživeo i dva pokušaj atentata - 1995. i 1998. godine.

Putin i Gorbačov izrazili žaljenje zbog smrti Ševardnanzea

Ruski predsednik Vladimir Putin i bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izrazili su žaljenje zbog smrti nekadašnjeg predsednika Gruzije Eduarda Ševardnanzea koji je danas preminuo u 86. godini u Tbilisiju.

Vest o smrti Ševardnadzea saopštila je njegova lična asistentkinja Marina Davitašvili, koja je navela da je preminuo posle duge bolesti, ali nije navela više detalja.

Predsednik Putin je uputio "duboko saučešće" porodici Ševardnadze i celom gruzijskom narodu povodom smrti Ševardnadzea, saopštio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je rekao da je potrešen zbog smrti čoveka koga je, kako kaže, smatrao svojim prijateljem, preneo je ruski kanal Raša tudej.

"Ševardnadze je bio prvoklasni političar. Dao je veliki doprinos politici perestrojke, bio je veliki pristalica novog načina razmišljanja u međunarodnim odnosima", dodao je Gorbačov, navodi agencija Interfaks.

Izražavajući žaljenje zbog smrti bivšeg gruzijskog lidera, premijer Gruzije Irakli Garibašvili je ocenio da je "doprinos Ševardnadzea definisanju geopolitičke uloge Gruzije u savremenom svetu od izuzetnog značaja", preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: