Ističe primirje na istoku Ukrajine

Moskva -- Prekid vatre u Ukrajini, koji je prekršen više puta, ali je ipak uspeo da ublaži najžešće nasilje na istoku zemlje, formalno ističe u petak ujutru.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov danas se, u razgovoru sa šefom američke diplomaatije Džonom Kerijem, založio za produženje prekida vatre u Ukrajini.

Lavrov se, u telefonskom razgovoru sa Kerijem, založio za pokretanje direktnih pregovora između zaraćenih strana, a na osnovu rezultata prvih konsultacija između zvaničnog Kijeva i predstavnika jugoistočnih regiona, koji su održani u Donjecku, ponedeljak, 23. juna.

Primirje je najavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko u petak, 20. juna i trajanju od sedam dana i ono ističe sutra.

Keri je, tokom razgovora koji je sam inicirao, preneo Lavrovu rezultate svoje nedavne posete Iraku, usred dramatičnog pogoršanja situacije u toj zemlji, izazvane ofanzivom sunitskih ekstremista.

Lavrov i Keri su izrazili "zabrinutost zbog pokretanja aktivnosti islamskih radikala, koji predstavljaju pretnju po bezbednost i stabilnost u regionu i složili se da nastave konsultacije u cilju olakšavanja normalizacije situacije Iraku".

Sagovornici su razmenili mišljenja i o Siriji i pohvalili uspešnu primenu rusko-američke inicijative za uklanjanje hemijskog oružja iz te ratom zahvaćene zemlje, navodi Itar Tas.

SAD su ranije danas ponovo upozorile Rusiju da ima samo nekoliko sati da dokaže da pomaže u razoružavanju ukrajinskih proruskih snaga, preneo je AFP.

Zapad ulaže napore da spase privremeno primirje, a kako je tokom dana saopštio Kremlj, ruski predsednik Vladimir Putin je dao uveravanja nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da u potpunosti podržava produženje primirja i nastavak istinskog dijaloga sukobljenih strana.

Putin i Merkelova su razgovarali o "potrebi da se produži primirje i uspostave stalni sastanci kontakt grupa kao i da se oslobode nasilno pritvoreni pojedinci", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi AFP.

Ukrajinski predsednik Porošenko i komandanti proruskih snaga su zakazali treću rundu indirektnih pregovora u Donjecku za petak.

"Postignut je dogovor da runda pregovora bude održana 27. juna u Donjecku", rekao je Andrej Purgin, član rukovodstva samoproglašene Narodne Republike Donjeck, preneo je Rojters.

Učešće u trilateralnim pregovorima između Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbednost i sardnju (OEBS), najavili su predstavnici snaga samoodbrane u regionima Donjeck i Lugansk, potvrdio je Porošenko u govoru u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Porošenko je, međutim, tom prilikom takođe rekao da "do sada, nažalost, podrška Rusije nije bila dovoljna", navodi AFP.

On je pozvao Rusiju da podrži njegov mirovni plan "delima a ne rečima", javio je AP.

U međuvremenu, hiljade Ukrajinaca u automobilima natrpanim ličnim stvarima danas u koloni čeka na istočnoj granici da pređe u Rusiju, pri čemu neki od njih kažu da se osećaju izdano od svoje vlade i zaklinju se da se nikada neće vratiti, navodi AP.

Desetine hiljada Ukrajinaca potražile su sigurnost u Rusiji otkako su pre dva meseca počele borbe između trupa ukrajinske vlade i proruskih snaga, podsetio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 516 idi na stranu