Srbiji 30 mil. evra iz IPA fondova

Oskar Benedikt izjavio da je EU namenila Srbiji pomoć za saniranje posledica poplava od 30 miliona evra iz IPA fondova, a da bi moglo da se nadje i veći iznos.

Izvor: B92

Sreda, 28.05.2014.

12:02

Default images

"Odlučili smo da se nastavi sa humanitarnom pomoći, a radimo na tome da se uz pomoć različitih instrumenata i ekspertiza pronadje još novca", rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji novinarima na skupu "Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i zemlje kandidati".

On je naveo da je Srbiji za pomoć izdvojeno 30 miliona evra iz IPA fondova i da Brisel radi na tome da se nadje još neophodnih sredstava i iz drugih izvora.

"Ono što je najvažnije je da ne možemo samo da uputimo novac, moramo tačno da znamo za što će biti upotrebljen. Zato jer odlučujuća uloga Vlade Srbije koja mora da napravi prvi korak, jer ne želimo da reagujemo kao donatori", objasnio je on i dodao da će EU obezbediti stručnjake koji će proceniti štetu nastalu od katastrofalnih poplava.

Zamenik šefa Delegacije EU je ukazao da EU u tom pogledu ima veoma dobre kontakte sa Kancelarijom za Evropske integracije, a kako je rekao trebalo bi da bude formirana i nova kancelarija u Srbiji za ovu svrhu.

Benedikt je podsetio da je EU u prvim danima poplava reagovala slanjem timova i huimanitarne pomoći i naveo da su neki od njih i dalje u Srbiji.

"Sada prelazimo na drugu fazu koja se tiče problema koji će nastati posle povlačenja vode, a koji se najviše tiču izgradnje i rekonstrukcije onog što je uništeno", rekao je Benedikt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: